Ingiltere Basbakani Sunak: "Matematik karsiti zihniyeti degistirmeliyiz"Zuhal Demirci

Ingiltere Basbakani Sunak: "Matematik karsiti zihniyeti degistirmeliyiz"Zuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, tüm ögrencilerin 18 yasina kadar matematik ögrenmeye devam etmesinin önemini vurgulayarak, matematik karsiti zihniyetin degistirilmesi gerektigini söyledi.

Sunak, baskent Londra'da ögretmenler, ögrenciler ve is dünyasi liderlerine hitaben yaptigi konusmada, Ingiltere'de tüm ögrencilerin 18 yasina kadar matematik ögrenmeye devam etmelerini saglayacak egitim politikasina iliskin açiklamalarda bulundu.

Matematik egitiminde saglam bir temel olmadan ögrencilerin geride kalma riskiyle karsi karsiya bulundugunu söyleyen Sunak, Ingiltere'nin halen gelismis ülkelerin arasinda "en az sayisal beceriye sahip ülkelerden biri" olduguna dikkati çekti.

Rishi Sunak, "8 milyondan fazla yetiskinin sayisal becerileri 9 yasindaki bir çocuktan beklenenin altinda ve gençlerimizin yaklasik üçte biri (Ingiltere'de lise egitimi sonrasi yapilan) GCSE sinavinda matematigi geçemiyor." ifadelerini kullandi.

- "Her ögrencinin A seviyesine kadar matematik ögrenmesi zorunlu olmayacak"

Basbakan Sunak, matematikte kötü olmanin sorun olusturmadigina dair kültürel anlayisla mücadele edilmesi gerektiginin altini çizerek, sunlari söyledi:

"Mesele sadece matematikte yeterince iyi olmamamiz degil burada kültürel bir mesele de var. Matematik yapamamakla ilgili sakalar yapiyoruz. Bu, sosyal olarak kabul edilebilir bir sey. 'Matematik, ben bunu yapamam. Bana göre degil.' gibi seyler söylüyoruz ve herkes gülüyor fakat okuyamamakla ilgili asla böyle bir saka yapmayiz. Dolayisiyla bu matematik karsiti zihniyeti degistirmeliyiz."

Sunak, her ögrencinin A seviyesine kadar matematik ögrenmesinin zorunlu olmayacagini ancak ögrencilerin nasil daha fazla matematik ögrenmeleri gerektigini önermek üzere danisma komitesinin kurulacagini duyurdu.

- "Sayisal beceriyi egitim sisteminin merkezi hedefi haline getirecegiz"

Basbakan Sunak, 2023 vizyonu ve önceliklerini açikladigi 4 Ocak'taki konusmasinda, halihazirda 16-19 yasindaki ögrencilerin sadece yarisinin matematik egitimi aldigina isaret ederek, ögrencilerin 18 yasina kadar matematik dersi almasini istegini belirtmisti.

Sayisal beceriyi egitim sisteminin merkezi hedefi haline getireceklerinin altini çizen Sunak, "Bu, herkes için matematikte zorunlu A seviyesi anlamina gelmiyor ancak 18 yasina kadar çocuklarin matematik egitimi almasi için sektörle birlikte çalisacagiz." ifadesini kullanmisti.