Finansal Hizmetler Güven Endeksi martta yükseldiDuhan Degirmenci

Finansal Hizmetler Güven Endeksi martta yükseldiDuhan Degirmenci

ISTANBUL (AA) - Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), martta bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 141,9 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) tarafindan mart ayina iliskin Finansal Hizmetler Istatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açiklandi.

Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kurulusun yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilen anket sonuçlarina göre, endeks martta bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 141,9 seviyesinde gerçeklesti.

Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki is durumu ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi artis yönünde, son üç aydaki hizmetlere olan talep ise FHGE’yi azalis yönünde etkiledi.

Is durumu ve hizmetlere olan talebe iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda is durumunda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmeler bir önceki aya kiyasla bir miktar güçlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artis oldugu yönündeki degerlendirmeler zayiflamaya, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artis olacagi yönündeki beklentiler güçlenmeye devam etti.

Istihdama iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyir bir önceki döneme kiyasla zayifladi, gelecek üç ayda istihdamda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Mart ayinda, NACE Rev.2 sektör siniflamasina göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibariyla degerlendirildiginde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonlari hariç)” 0,9 puan artis, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonlari (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardimci Faaliyetler" sektörlerinde bir önceki aya göre sirasiyla 4,4, ve 8,8 puan azalis gerçeklesti.