IEA, küresel petrol talebi tahminini günlük 200 bin varil artirdiSibel Morrow

IEA, küresel petrol talebi tahminini günlük 200 bin varil artirdiSibel Morrow

ANKARA (AA) - Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA), Çin ekonomisinin beklenenden daha hizli toparlanmasiyla talepte gerçeklesecek iyilesmeye isaret ederek bu yil için küresel petrol talebi öngörüsünü günlük 200 bin varil artirdi.

IEA'nin bugün yayimlanan aylik petrol piyasasi raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yil geçen yila kiyasla günlük bazda 2 milyon 200 bin varil artisla 102 milyon varile ulasmasi bekleniyor.

Talebin, OECD bölgesinde geçen yila göre 349 bin varil artisla günlük 46 milyon 300 bin varil, OECD üyesi olmayan ülkelerde ise 1 milyon 860 bin varil artisla günlük 55 milyon 710 bin varil olacagi hesaplaniyor.

Küresel petrol talebi yilin ilk aylarinda OECD ülkelerinde zayif seyretti ancak dünyanin en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin’in ekonomisindeki istikrarli büyümeye bagli olarak beklentilerin üzerinde bir artis trendine girdi. Ülkenin petrol tüketimi martta günlük 16 milyon varil artarak tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasti.

Küresel ekonomik görünüm bankacilik sektöründe yasanan sikintilar ve faiz artirimlariyla son zamanlarda olumsuz bir seyre girdigi belirtilen raporda, krizin etkilerinin kisa dönemli degil uzun dönemli olacagi ve enflasyonla mücadele için bankalarin uyguladigi sert faiz kararlarinda sona gelindigi beklentilerine isaret edildi.

- Küresel petrol arzi azaldi

Rapora göre, günlük küresel petrol üretimi geçen ay bir önceki aya göre 230 bin varil azalarak yaklasik 101 milyon 100 bin varil seviyesinde gerçeklesti. Kanada'nin batisinda yer alan Alberta eyaletinde 6 Mayis'ta baslayan, ardindan British Columbia bölgesine siçrayan orman yanginlari ve OPEC+ üretim kesintileriyle bu düsüsün mayista 1 milyon varili bulabilecegi belirtildi.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise nisanda bir önceki aya göre 310 bin varil azalarak yaklasik 28 milyon 850 bin varil oldu. Bu dönemde ham petrol disindaki diger konvansiyonel olmayan OPEC üretimi de günlük 5 milyon 360 bin varil olarak kayitlara geçti. Böylece OPEC'in günlük petrol üretimi geçen ay yaklasik 34 milyon 210 bin varil olarak gerçeklesti.

OPEC disi ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde önceki aya göre günlük 80 bin varil artarak yaklasik 66 milyon 910 bin varil oldu.