AB ve Tayland, ticaret anlasmasi müzakerelerine basliyorAta Ufuk Seker

AB ve Tayland, ticaret anlasmasi müzakerelerine basliyorAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) ve Tayland arasinda 9 yil önce askiya alinan Serbest Ticaret Anlasmasi (STA) müzakerelerine yeniden baslandi.

AB Komisyonu, Birlik ve Tayland arasinda 2013'te baslatilan ve askeri darbe nedeniyle 2014'te askiya alinan ticaret anlasmasi müzakerelerine tekrar baslandigini açikladi.

Açiklamada, Hint-Pasifik bölgesinin AB ticaret gündeminde kilit öneme sahip oldugu, ticaret anlasmasinin Güneydogu Asya'nin en büyük ikinci ekonomisine sahip Tayland'la daha derin ticari baglar kuracagi ve stratejik iliskiyi gelistirecegi belirtildi.

Ticaret anlasmasinin, karsilikli ticaret ve yatirimlari artirmayi amaçladigina dikkati çekilen açiklamada, bunun mal ve hizmetler ile yatirim ve kamu alimlarini içeren çesitli alanlari kapsayacagi, dijital ticaret, enerji ve ham madde ticareti önündeki engelleri kaldiracagi kaydedildi.

Açiklamada, sürdürülebilirligin ticaret anlasmasinin ana unsurlari arasinda yer alacagi, isçi haklari ve çevreye duyarliligi gibi alanlarin da anlasma kapsaminda olacagi belirtildi.

AB ile Tayland arasinda geçen yil toplam 42 milyar avroluk ticaret gerçeklestirilmisti.