Almanya'da martta sirket iflaslari, Mayis 2020'den bu yana en yüksek seviyesindeBahattin Gönültas- Geçen ay Almanya'da sirketlerin ve ortakliklarin iflas basvurulari, 2022'nin ayni dönemine göre yüzde 24 artarak 959'a yükseldi

Almanya'da martta sirket iflaslari, Mayis 2020'den bu yana en yüksek seviyesindeBahattin Gönültas- Geçen ay Almanya'da sirketlerin ve ortakliklarin iflas basvurulari, 2022'nin ayni dönemine göre yüzde 24 artarak 959'a yükseldi

BERLIN (AA) - Almanya'da Halle Ekonomik Arastirma Enstitüsü (IWH), iyilesen ekonomik beklentilere ragmen ülkede iflas eden sirket sayisinin martta yaklasik son 3 yilin en yüksek seviyesine ulastigini bildirdi.

IWH, ülkede mart ayina iliskin sirket iflas trendleri raporunu açikladi.

Rapora göre, geçen ay Almanya'da sirketlerin ve ortakliklarin iflas basvurulari, Mart 2022'ye göre yüzde 24 artarak 959'a yükseldi. Böylece iflaslar, Mayis 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çikti.

Iflaslardaki artis, subat ayina göre de yüzde 15 oldu.

- "Olaganüstü düsük iflas sayilarinin oldugu zamanlar simdilik geride kaldi"

IWH Yapisal Degisim ve Verimlilik Bölümü Baskani Steffen Müller, konuya iliskin degerlendirmesinde, olaganüstü düsük iflas sayilarinin oldugu zamanlarin simdilik geride kaldigini belirterek, "Pahali enerji ve malzemeler nedeniyle artan üretim maliyetleri, artan personel giderleri ve faiz oranlarindaki önemli artis su anda birçok sirkete yük oluyor." ifadesini kullandi.

Müller, öncü göstergelerin Avrupa'nin en büyük ekonomisinde, iflas sayisinda önümüzdeki aylarda daha fazla artisa isaret etmedigini kaydetti.

Rusya-Ukrayna savasi, Avrupa'nin en büyük ekonomisine sahip Almanya'da daha yüksek enerji maliyetlerine yol açarken, uluslararasi tedarik zincirlerindeki aksakliklarin devam etmesi ülkede üretim için ithal edilen birçok ara malini daha pahali hale getiriyor.

Kovid-19 krizi, birçok sektör için önemli is kayiplarina neden olduktan sonra enerji krizi, malzeme eksikligi ve yüksek enflasyon aylardir Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) para politikasi sikilastirmasi da Alman sirketlerinin finansman maliyetlerini artiriyor.

Bu arada, Alman sendikalar da alisilmisin disinda yüksek enflasyon karsisinda çalisanlar için enflasyon üzerinde ücret artislari talep ediyor.