Hrant Dink cinayeti davasinda 13 sanigin yargilanmasina devam edildiZeynep Yesildal

Hrant Dink cinayeti davasinda 13 sanigin yargilanmasina devam edildiZeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Hrant Dink'in öldürülmesine iliskin davada dosyasi ayrilan, terör örgütü elebasi Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanli ve Zekeriya Öz'ün de aralarinda bulundugu 12'si firari 13 sanigin yargilandigi davanin görülmesine devam edildi.

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, baska suçtan tutuklu sanik Yunus Yazar ve avukati Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglandi. Bazi firari saniklarin avukatlari da durusmada hazir bulundu.

Durusmada savunma yapan Yunus Yazar, aleyhindeki delillerin gerçekle bagdasmadigini öne sürerek hakkindaki iddialari reddetti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, hakkinda yakalama karari bulunan 12 sanigin dosyalarinin ayrilmasina karar verdi.

Heyet, sanik Yazar'in benzer suçlardan yargilandigi Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesinin dosyalarin birlestirilmesi taleplerini reddettigini belirterek, uyusmazligin giderilmesi için Yargitay 5. Ceza Dairesine müzekkere yazilmasina hükmederek durusmayi erteledi.

- Davanin geçmisi

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine iliskin FETÖ elebasi Fetullah Gülen, eski savci Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarinda bulundugu 6'si tutuklu, 13'ü firari 76 sanigin yargilandigi davayi, 26 Mart 2021'de karara baglamisti.

Tutuklu saniklar eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yilmazer, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis, tutuklu sanik eski subay Muharrem Demirkale ise "Anayasa'yi ihlal" ve "kasten öldürmeye yardim" suçlarindan 2 kez müebbet hapisle cezalandirilmisti.

Heyet, tutuklu saniklar Okan Simsek ve Veysal Sahin'i "kasten öldürme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarindan 28 yil dörder ay, tutuklu sanik Ercan Gün'ü, "FETÖ silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yil hapis cezasina mahkum ederken, 26 saniga 3 yil 4 ay ile agirlastirilmis müebbet arasinda degisen sürelerde hapis cezalari vermisti.

Firari saniklar Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanli, Cosgun Çakar, Halil Ibrahim Koca, Mehmet Akif Yilmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartin, Serkan Sahan, Yilmaz Angin, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz'ün dosyasi ise ayrilmis ve baska bir esasa kaydedilmisti.

Davanin 24 Haziran'da yapilan durusmasinda mahkeme heyeti, önceki celsede cumhuriyet savcisinin saniklarin kaçak sayilmasina ve mal varliklarina el konulmasina iliskin talebini karara baglamisti.

Kararda, saniklar Fetullah Gülen, Zekeriya Öz, Adem Yavuz Arslan, Cosgun Çakar, Halil Ibrahim Koca, Mehmet Akif Yilmaz, Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartin, Serkan Sahan, Yilmaz Angin ve Yunus Yazar'in yurt disinda kaçak olarak bulunduklari, haklarinda kirmizi bülten çikarildigi ve bir kismi hakkinda iade talepnamesi düzenledigi anlatilarak, saniklarin hakkindaki kovusturmanin sonuçsuz kalmasini saglamak amaciyla yabanci ülkede bulunduklarinin anlasildigi kaydedilmisti.

Bu gerekçelerle saniklar hakkinda gazete ilani ile varsa ikametgah adreslerine asilmak üzere ilan yapilmasina karar veren heyet, bu ilanda 15 gün içinde gelmedikleri takdirde "kaçak" sayilacaklarinin ve mal varliklarina el koyulacaginin ihtarina karar verilmesine hükmetmisti.

Yargilama devam ederken firari saniklardan Yunus Yazar yakalanmisti.