Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin deprem bölgesindeki izlenimleri raporlastirildi:Sengül Azbay- "Gölbasi (Adiyaman) ve Iskenderun (Hatay) ilçelerinde zemin sivilasmasi problemi, özellikle kum fiskirmalari ve kum konileri seklinde gözlenmistir" - "Her iki ilçede de hasarin en temel nedeni sivilasma gibi zemin problemleri olarak gösterilebilir"

Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin deprem bölgesindeki izlenimleri raporlastirildi:Sengül Azbay- "Gölbasi (Adiyaman) ve Iskenderun (Hatay) ilçelerinde zemin sivilasmasi problemi, özellikle kum fiskirmalari ve kum konileri seklinde gözlenmistir"
- "Her iki ilçede de hasarin en temel nedeni sivilasma gibi zemin problemleri olarak gösterilebilir"

KOCAELI (AA) - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde incelemelerde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü akademisyenleri, Adiyaman'in Gölbasi ve Hatay'in Iskenderun ilçelerinde hasarin en temel nedeninin, sivilasma gibi zemin problemleri olarak gösterilebilecegini belirledi.

GTÜ'den yapilan yazili açiklamaya göre, Afetlere Karsi Dirençli Toplumlar Olusturmak Için Arastirma ve Egitim Merkezi (MARTEST) Projesi kapsaminda, depremlerin sahada olusturdugu etkileri arastirmak, bilgi edinmek ve gözlem yapmak üzere ögretim üyeleri ve lisansüstü ögrencilerden olusan çalisma grubu 11-18 Subat'ta bölgede incelemelerde bulundu.

Çalisma grubu tarafindan deprem bölgelerindeki faylanma, alt ve üst yapilarda meydana gelen hasarlar gibi deprem etkileri yerinde incelendi.

Deprem bölgesinden elde edilen akademik çiktilar ise "6 Subat 2023 Maras Depremleri (Pazarcik Mw7.7 ve Elbistan Mw7.6) Sonrasinda Kuvvetli Yer Hareketi, Geoteknik, Üst Yapi ve Altyapilara Iliskin Saha Gözlemleri" adli raporda toplandi.

- "Hasarli binalarin ikinci depremin etkisiyle yikildigi bilgisine ulasildi"

Rapora göre, Göksun, Elbistan, Kahramanmaras, Pazarcik, Gölbasi (Adiyaman), Gaziantep, Nurdagi, Islahiye, Antakya, Iskenderun ve Adana il/ilçe ve mahallerinde, 2 depremin merkez üstü basta olmak üzere, fay egim, dogrultu ve yüzey kirigi gözlemleri, alt ve üst yapilarda hasar gözlemleri basta olmak üzere sivilasma, kaya düsmesi, boru hatlarinda meydana gelen hasarlar, kara yolu hasarlari yerinde incelenerek degerlendirme yapildi.

Çalismalarda, Göksun'un güneyinde Aslanbeyçiftligi, Temüraga, Haciömer, Yagmurlu, Karaömer mahallerinde incelemelerde bulunuldu, yapisal hasarlarin nedenleri incelendi ve Çardak Fayi'nin yüzeyde olusturdugu oldugu kirik düzlemi fay, kar örtüsüne ragmen görüntülendi.

Raporda, "Kahramanmaras ilçesi olan Elbistan'in merkez mahallerinde gözlemler sürdürülmüs, uydu ve dron görüntülerinden elde edilen veriler isiginda kent merkezinde meydana gelen yikimin nedenleri arastirilmis ve 6 Subat saat 04.17'de meydana gelen depremde kent merkezinde 4-5 binanin tamamen yikildigi ve birçok binada çok agir, agir ve orta hasar aldigi ancak bu binalarin da saat 13.24'te meydana gelen ikinci depremin etkisiyle yikildigi bilgisine ulasilmistir." ifadesine yer verildi.

Kahramanmaras il merkezinde yapilan saha gözlemlerinde, yogun yapisal hasarlara rastlanildigi aktarilan raporda sunlar kaydedildi:

"Eski Kahramanmaras'in kuruldugu alanin alüvyonal genç ve yumusak zemine sahip oldugu, ana kayanin derinde bulundugu ve deprem sirasinda açiga çikan ivme nedeniyle genis bir periyot araliginda görülen yüksek ivme degerlerinin özellikle bu zemin kosullarinda rezonans etkisiyle yikima neden oldugu düsünülmektedir.

Gölbasi (Adiyaman) ve Iskenderun (Hatay) ilçelerinde zemin sivilasmasi problemi, özellikle kum fiskirmalari ve kum konileri seklinde gözlenmistir. Her iki ilçede de hasarin en temel nedeni sivilasma gibi zemin problemleri olarak gösterilebilir. Deprem sonrasinda hizli bir sekilde afet bölgesine giden ve bu raporu hazirlayan çalisma grubu incelemeleri, depremden kisa bir süre sonra kaybolma ihtimali olan, arastirmalar için çok önemli verileri içermektedir. Detayli fotograflarla kayit altina alinan bu veriler, deprem sonrasinda gerçeklestirilecek çalismalarda çekirdek rol oynayacak ve arastirmalara yön verecektir."

Raporun hazirlanmasinda ise GTÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Toprak, Doç. Dr. A. Can Zülfikar, Doç. Dr. Savas Karabulut, Dr. Ögretim Üyesi Ahu Mutlu, Dr. Ögretim Üyesi Ülgen Mert Tugsal, Pamukkale Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Engin Nacaroglu, GTÜ Insaat Mühendisligi Bölümü doktora ögrencisi Muhammet Ceylan, yüksek lisans ögrencisi Kamer Özdemir, yüksek lisans ögrencisi Sedat Parlak katki sagladi.