Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (1)Deniz Çiçek Palabiyik- "(GSM sirketlerinin deprem bölgesindeki çalismalari) Tedbir almadiklarini düsündügümüz için onlara cezalar verdik. Ayrica onlar hakkinda incelemeler ve sorusturmalar baslattik, geregi de yapilacaktir" - "Ilk 4 gün disinda burada 350 mobil araçla ihtiyaç olan haberlesme hizmeti saglanmaya çalisildi, bu her geçen gün daha da artti. Bireysel kuleler kurmaya, sabit baz istasyonlarini da yeniden kurm

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (1)Deniz Çiçek Palabiyik- "(GSM sirketlerinin deprem bölgesindeki çalismalari) Tedbir almadiklarini düsündügümüz için onlara cezalar verdik. Ayrica onlar hakkinda incelemeler ve sorusturmalar baslattik, geregi de yapilacaktir"
- "Ilk 4 gün disinda burada 350 mobil araçla ihtiyaç olan haberlesme hizmeti saglanmaya çalisildi, bu her geçen gün daha da artti. Bireysel kuleler kurmaya, sabit baz istasyonlarini da yeniden kurm

ADIYAMAN (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 6 Subat'taki depremlerin ilk günlerinde mobil iletisim hizmetlerinde yasanan sorunlara iliskin, "Tedbir almadiklarini düsündügümüz için onlara (GSM sirketleri) cezalar verdik. Ayrica onlar hakkinda incelemeler ve sorusturmalar baslattik, geregi de yapilacaktir." dedi.

Bakan Karaismailoglu, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen Adiyaman'da gerçeklestirilen Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Depremin ilk saatlerinden itibaren diger bakanlarla görev bölüsümü yaparak bölgeye geldiklerini ve acil durum eylem planlarina göre çalismalara basladiklarini belirten Karaismailoglu, tahminlerinin çok üzerinde hasar olmasi ve kisin en soguk günlerinin yasanmasi nedeniyle ilk haftanin zorlu geçtigini söyledi.

Karaismailoglu, Bakanliginin ülkenin her tarafina yayilmis 5 bin santiyesinden is makinesi ve ekiplerin de bölgeye geldigini ifade ederek, yikim çok fazla olmasina ragmen binlerce vatandasi canli kurtardiklarini dile getirdi.

Depremin ilk haftasi hem iklim sartlari hem de hasarin olaganüstü büyüklügü karsisinda bazi seylerin eksik yapilmis olabilecegine isaret eden Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Yunanistan büyüklügünde bir cografyadan, 3 Hollanda büyüklügünde alandan bahsediyoruz. Bunlarin hepsine ayni anda müdahale etmeye çalisiyorsunuz. Birisine müdahale ederken birisine müdahale etmemis olabiliyorsunuz. Onun verdigi sikinti ve vicdani hassasiyet de vardi. Bir taraftan da vefat eden vatandaslarimizin cenazelerini kaldiriyoruz. Ilk bir hafta çok yogun ve sikintili süreç yasadik. 'En gelismis ülkeler' denilen ülkelerde böyle bir olay olsa 1 ayda bu bölgelere müdahale edemezlerdi, ulasamazlardi hatta. Biz ilk saatlerde burada isimizin basindaydik. Burada çalisma yaparken diger depremi de karsiladik. Yilmadik, usanmadik, uyumadik, çok büyük özveriyle çalistik."

- "Normal hayata dönüsün izleri gözükmeye basladi"

Bölgede olayin büyüklügüne karsin herkesin yapilmasi gerekenin çok daha fazlasini yaptigini vurgulayan Karaismailoglu, "Simdi 1 ayi askin süre geçti. Burada artik normal hayata dönüsün izleri gözükmeye basladi. Mücadelemiz devam ediyor, buradan hiçbir zaman elimizi çekmeyecegiz. Burada tek geri getiremeyecegimiz kayiplarimiz, onun disinda her seyi eskisinden daha iyi hale getirip, buralari daha iyi insa ve ihya etmeden buralardan ayrilmayacagiz. Ondan da herkes müsterih olsun. Bundan sonra bize gereken sadece zaman." ifadelerini kullandi.

Karaismailoglu, AA Editör Masasi toplantisinin Adiyaman'in Altinsehir Mahallesi'ndeki konteyner kentte gerçeklestigine dikkati çekerek, "Burasi Adiyaman'in bati kisminda. 1800 aileyi barindiracagimiz bir alan. Burada yasam basladi, 300 ailemizi misafir ediyoruz. Yarin 500'e çikacak. 1 hafta içinde 1800 aileye kadar tamamlayacagiz." dedi.

Bu sekilde Adiyaman'da 15 konteyner alani olusturduklarina isaret eden Karaismailoglu, "Sehrin dogu kisminda 2 bin 400 konteynerlik alanimiz var. Sehrin güney kisminda 2 bin 700 aileyi barindiracagimiz prefabrik sehir kuruyoruz. Mart ayi sonu itibariyla burada 10 bine yakin aileyi konteyner kentlerde misafir etmeye baslayacagiz. Nisan ayinda da bu konteyner isini tamamen bitirmis olacagiz ve vatandasimiza kalici konutlara geçmek için ara formül olan geçici yasam alanlarinda rahat ettirmenin çözümlerini üretmeye devam edecegiz." diye konustu.

- "Üçüncü günden itibaren problemi çözdük"

Depremin ilk günlerinde GSM hizmetlerinde yasanan aksamalara da açiklik getiren Karaismailoglu, söyle konustu:

"Haberlesmede çok önemli asamalar kaydettik. Deprem öncesinde buralarda sehir merkezlerinde haberlesmeyle ilgili önemli altyapilarimizi halletmistik. Dünyanin en siddetli depremini yasadiginizda birtakim sorunlar arkasindan geliyor. Bunlar ilerleme saglamak istedigimiz konulardi. Baz istasyonlarinin binalarda olmasi, elektrigin kesilmesi vesaire, bu konular neticesinde haberlesmede bazi sikintilar yasadik. Burada aslinda bizim baz istasyonlarinda jeneratörlerimiz, UPS'lerimiz var, belirli süre sonra onlar da devreden çikmaya basladi. Onun sikintilarini ilk günlerde yasadik ama 3'üncü günden daha fazla mobil baz istasyonlariyla problemi çözdük ama o aradaki eksiklikleri de iyi gördük. Onlarin da gerekli cezalarini, gerekli yaptirimlarini GSM sirketlerine yaptiracagiz. Böyle olasi durumda bunlari yasamamak için neler gerektigine de bakacagiz. Onlarin da bazi mazeretleri var. Bagimsiz kule kurmak istediklerinde yasadiklari zorluklar ve kamu binalarina baz istasyonu kurmakta yasadiklari zorluklar var ama bunlarin hiçbiri mazeret degil. Bu ihtiyaçsa bu ihtiyacin her halükarda 7 gün 24 saat giderilmesi için ne gerekiyorsa bunu yapmak lazim."

- "Gerekli cezai müeyyideleri uygulayacagiz"

Bakan Karaismailoglu, GSM firmalarinin tedbir alip almadigina yönelik soru üzerine de "Tedbir almadiklarini düsündügümüz için onlara cezalar verdik. Ayrica onlar hakkinda incelemeler ve sorusturmalar baslattik. Geregi de bunlarin yapilacaktir. Bunlari bugün yapmazsak, bu tür olasi durumlarda bunlari tekrar yasayabiliriz. Bu GSM sirketlerinin kurmak istedikleri baz istasyonlarina ve kule kurmada yardimci olmamiz gerekiyor ama onlarin da yapmasi gereken çok sey var. Onu da yaptirmak bizim görevimiz, yaptiracagiz, yapmiyorsa da gerekli cezai müeyyideleri uygulayacagiz." dedi.

Iletisim hizmetlerinde bölgedeki son duruma iliskin bilgi veren Bakan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Ilk 4 gün disinda burada 350 mobil araçla ihtiyaç olan haberlesme hizmeti saglanmaya çalisildi. Bu her geçen gün daha da artti. Bireysel kuleler kurmaya, sabit baz istasyonlarini da yeniden kurmaya basladik. Su an ihtiyaci karsilayan haberlesme hizmeti var burada. Bunun mobil degil, kalici olarak kurulmasi ve kapasitenin ciddi sekilde artirilmasi gerekir. Bütün çadir kentlere TÜRKSAT 5B üzerinden ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriyoruz. Bakanligimizin önemli hizmeti."

(Sürecek)