Sinir Tanimayan Doktorlar, siddetin tirmandigi Haiti'deki hastanesini geçici olarak kapattiNuri Aydin

Sinir Tanimayan Doktorlar, siddetin tirmandigi Haiti'deki hastanesini geçici olarak kapattiNuri Aydin

ANKARA (AA) - Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF), güvenlik ve insani krizle yüzlesen Haiti'nin baskent Port-au-Prince'deki hastanesini çete siddetinin tirmanmasi nedeniyle geçici olarak kapatti.

BBC'nin haberine göre, MSF, bölgedeki siddet eylemlerinin baskentin Cite Soleil ilçesinde bulunan hastanedeki hasta ve çalisanlarini riske attigini açikladi.

Tedavi için hastaneye gelenlerin siddet olaylarinin magduru olmaya basladigi belirtiliyor.

Zorla alikoyma ve kaçirma vakalarinin da görüldügü bölgede, bazi okullarda da egitime ara verildi.

MSF'nin tibbi danismanlarindan Vincent Harris, baskentteki hastaneyi geçici olarak kapatmak zorunda kaldiklarina isaret ederek "Savas alanlarindan metrelerce mesafede yasiyoruz. Hastanemiz dogrudan hedef alinmadi ama kurulusundan bu yana çatismalarin ikincil kurbaniyiz." ifadelerini kullandi.

- 500'den fazla kisi öldü

Ülkede silahli gruplarin çatismasi nedeniyle Nisan 2022'den bu yana 500'den fazla kisi hayatini kaybetti, 3 bini askin kisi evlerini terk etmek zorunda kaldi.

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk; Temmuz 2021'deki Devlet Baskani Jovenel Moise suikasti, yine ayni yil agustosta meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kisinin ölümüne ve on binlerce evin yikilmasina yol açan 7,2 büyüklügündeki deprem, enflasyon, kolera vakalari, adam kaçirma ve siddetin artmasiyla son bir yilda önemli ölçüde derinlesti.

Enflasyonun son yillarin en yüksek seviyesine ulastigi ülkede, nüfusun yüzde 40'i gida yardimlarina bagimliyken, kronik hale gelen çete çatismalari yüzlerce kisinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açmisti.