Hindistan'in, Kanada'dan 41 diplomatini geri çekmesini istedigi iddia edildiAyse Irem Tiryaki

Hindistan'in, Kanada'dan 41 diplomatini geri çekmesini istedigi iddia edildiAyse Irem Tiryaki

TORONTO (AA) - Hindistan'in, Kanada'dan, ülkede bulunan 62 Kanadali diplomattan 41'ini geri çekmesi talebinde bulundugu öne sürüldü.

Güvenlik sebebiyle adini vermek istemeyen bir yetkili, Hindistan'in Kanada'dan taleplerine iliskin konustu.

Yetkili, söz konusu talebin, Hindistan'da bulunan 62 Kanadali diplomattan 41'inin geri çekilmesini içerdigini aktardi.

Hindistan Disisleri Bakani Subrahmanyam Jaishankar, konuya iliskin henüz açiklama yapmazken, Kanada Basbakani Justin Tredau, gazetecilere verdigi demeçte iddialarla ilgili yorum yapmadi ancak "gerginligi artirma pesinde olmadiklarini" söyledi.

- Nijjar'in öldürülmesi ve Trudeau'nun iddialari

Hindistan'in yayimladigi 40 teröristin isminin oldugu listede yer alan ayrilikçi Sih örgütü Halistan Kurtulus Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'da vurularak öldürülmüstü.

Kanada Basbakani Trudeau, Nijjar'in öldürülmesinin arkasinda Yeni Delhi hükümetinin oldugunu iddia etmisti.

Hindistan Ulusal Sorusturma Ajansinca (NIA), 2022'de Pencap'in Jalandhar sehrinde Hindu bir din adamini öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karsi KLF üyelerini egitmek, finansal destek saglamak, komplo kurmak, halki kin ve düsmanliga tesvik etmek gibi suçlamalarla da karsi karsiyaydi.

- Halistan Kurtulus Gücü

"Sih ülkesi" anlamina gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987'den bu yana Hindistan'da askeri ve diplomatik hedeflere saldirilar düzenlemesi ve Romanya'nin Yeni Delhi Maslahatgüzari Liviu Radu'yu kaçirmasiyla biliniyor.

Örgüt, Hindistan'in Pencap eyaleti disinda Pakistan'in Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Kesmir bölgelerinin de tamamini veya bir kismini "Halistan" olarak görüyor.

Hindistan, KLF'yi "terör örgütü" olarak tanimliyor.