Güney Kore, Kuzey Koreli siginmacilara yönelik yeni destek planini açikladiDilara Karatas

Güney Kore, Kuzey Koreli siginmacilara yönelik yeni destek planini açikladiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore, Kuzey'den gelen siginmacilarin yeniden yerlestirilmesi kapsaminda yasam sartlarinin iyilestirilmesini saglamak için verilen finansal destegi artirdi.

Yonhap'in haberine göre, Güney Kore Birlesme Bakanligindan yapilan açiklamada, siginmacilarin yeniden yerlestirilmesi kapsaminda yardim ödeneginin, tek kisilik hane basina 9 milyon wona (130 bin 500 lira) yükseltildigi belirtildi.

Bu kapsamda, yasam giderleriyle ilgili acil mali yardimlara yönelik tek seferlik yapilan yardimin üst sinirinda artisa gidilerek destegin 1,5 milyon wona (yaklasik 21 bin 700 lira) çikarildigi kaydedildi.

Açiklamada ayrica, Güney Kore'ye sigindigi halde kayit altina alinamayan yaklasik 1200 siginmacinin tespiti için çalismalar yapildigi, bunun yani sira siginmacilara yönelik psikolojik destek programlarinin da güçlendirilmesinin planlandigi bildirildi.

Kuzey Koreli siginmacilar, Güney'e ulasmak için Askerden Arindirilmis Bölge (DMZ) olarak bilinen 248 kilometre uzunlugunda ve 4 kilometre genisligindeki, mayin ve diger birçok güvenlik engelleriyle korunan sinir bölgesini geçmeleri gerekiyor.

Hükümet kayitlarina göre, 1990'larin sonlarindan bu yana yaklasik 34 bin Kuzey Koreli daha iyi yasam için Güney'e geldi ve son 10 yilda yalnizca 30 kisi ülkesine geri döndü.