Gazze'deki çevre dostu kafe, kahve telvelerini dogal gübreye dönüstürüyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy,Ekrem Biçeroglu- Isletme Müdürü Abdullah es-Safedi: "Kahve kalintilarinin komposta dönüstürülmesi yurt disinda yaygin sekilde kullaniliyor. Çevrenin korunmasi adina Gazze'de de bu uygulamanin hayata geçirilmesi için kollari sivadik"

Gazze'deki çevre dostu kafe, kahve telvelerini dogal gübreye dönüstürüyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy,Ekrem Biçeroglu- Isletme Müdürü Abdullah es-Safedi:
"Kahve kalintilarinin komposta dönüstürülmesi yurt disinda yaygin sekilde kullaniliyor. Çevrenin korunmasi adina Gazze'de de bu uygulamanin hayata geçirilmesi için kollari sivadik"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Gazze Seridi'nde çevreci bir kafede, gün içerisinde kullanilan kahvelerin telvesi dogal tarimsal gübreye dönüstürülerek, bitkilerin beslenmesinde degerlendiriliyor.

Kahvenin halk tarafindan ragbet gördügü, kahve ve çesitlerinin çokça tüketildigi Gazze Seridi'nde pek çok kafe bulunuyor.

Bunlar arasinda gençlerin ugrak noktalarindan biri olan "Ristretto Coffe Lab" ise çevre dostu bir uygulamayla, normalde atilan kahve telvelerini yeniden kullanir hale getiriyor.

Kafede her günün sonunda çok fazla miktarda biriken ve kanalizasyon sebekelerine zarar veren kahve kalintilarini atmak yerine, çevreye yararli bir sekilde geri dönüstürülüyor.

Kafenin Gazze'nin merkezindeki Er-Remal semtinde yer alan iki subesinde günde 10 kilogramdan fazla telve olusuyor. Bu miktar, kafenin içerisindeki bitkilere yettigi gibi müsterilere de ücretsiz dagitiliyor.

- "Çevrenin korunmasi için kollari sivadik"

Kafe'nin Isletme Müdürü Abdullah es-Safedi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Avrupa'da ikamet eden kafenin sahibi Samih Habib'in özellikle Kovid-19 salgini döneminde kaldigi bölgede kafelerin çogunun atiklari geri dönüstürerek, tarimsal gübre olarak kullandigini fark ettigini aktardi.

Kendilerinin de bunu uygulamak istedigini anlatan Safedi, "Kahve kalintilarinin komposta dönüstürülmesinin yurt disinda yaygin sekilde kullaniliyor. Çevrenin korunmasi adina Gazze'de de bu uygulamanin hayata geçirilmesi için kollari sivadik." dedi.

Safedi, bu çerçevede kafe çalisanlarinin geri dönüsüm sürecine iliskin bilgi toplamaya basladigini, ziraat mühendislerine danistiklarini söyledi.

Çalisanlarin bu konuda Ziraat Bakanligina bagli devlet laboratuvarlarinda kahvenin özelliklerine iliskin çalismalara katildigini belirten Safedi, analiz sonuçlarinin kahve telvesinin asit miktari ile bunun asidofilik bitkiler için uygunluguna isaret ettigini kaydetti.

- Telvenin çesitli faydasi var

Gübre olarak kullaniminin yani sira, bilimsel arastirmalarin kahve telvesinin "cildi tazelemeye ve olusan pullanmalari gidermeye yardimci olan en iyi dogal malzemelerden biri oldugunu" gösterdigini ifade eden Safedi, ev bahçelerini kedilerden korumak için ve domates bitkilerindeki bakterilesme ve mantarlasmayi önlemek için de telve kullanildigini anlatti.

Telveden üretilen gübrenin "topraga en önemli besin maddelerinden nitrojen ve magnezyum sagladigini” aktaran Safedi, topragin elde ettigi bu besinlerle, daha fazla havayi kullanabildigini ve bunun topraktaki dogal solucanlanmayi ve çimlenmeyi de hizlandirdigini dile getirdi.

Safedi, telveden elde edilen organik gübre miktarlarini kafenin müdavimlerinin evlerinin bahçelerinde kullanmasi için ücretsiz bir sekilde dagitarak girisimi yayginlastirmaya çalistiklarini vurguladi.

Gazze'deki birçok küçük kafenin kendileriyle irtibata geçtigini ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini de belirten Isletme Müdürü Abdullah es-Safedi, "öncü kafe" olarak bilgi paylasiminda bulunduklarini anlatti.