Avustralyali bilim insanlari hidrojenden elektrik üretebilen enzim bulduMurat Karadag

Avustralyali bilim insanlari hidrojenden elektrik üretebilen enzim bulduMurat Karadag

ANKARA (AA) - Avustralyali bilim insanlari, havada bulunan hidrojenden elektrik üretebilen enzim buldu.

ABC'nin haberine göre, Melbourne'deki Monash Üniversitesinden bilim insanlarinin yaptigi arastirma, "Huc" olarak adlandirilan enzimin, havadaki hidrojen moleküllerini elektrik enerjisine dönüstürebildigini ortaya koydu.

Arastirmacilardan Rhys Grinter, yaptigi açiklamada, "Huc" enziminin laboratuvar ortaminda izole edilerek elektrik devresine yerlestirildiginde elektrik üretilebilecegini kesfettiklerini söyledi.

Havadaki hidrojen oraninin düsük olmasindan dolayi üretilen enerjinin yalnizca küçük elektrikli aletleri çalistirabildigini aktaran Grinter, "Daha büyük elektrikli aletlere yönelik enerji üretebilmek için harici hidrojen kaynagina ihtiyacimiz var." ifadesini kullandi.

Grinter, henüz arastirmanin ilk asamalarinda olduklarini, ancak enzime daha yüksek miktarda hidrojen temin ederek daha çok elektrik enerjisi üretmenin mümkün oldugunu kaydetti.

Potansiyel olarak, yakit hücre gibi bir teknolojiyle, akilli saat ve telefonlar için yeterli güç kaynagi olusturulabilecegini aktaran Grinter, "Hayalimiz, havadan aldigi hidrojen ile kendi kendine yetebilen bir güç kaynagi üretebilmektir." yorumunu yapti.

???????Grinter, sonraki asamada hedeflerinin elektrik üretim kapasitesini artirmak ve enzimle çalisabilen bir cihaz dizayn etmek için mühendislerle çalismak oldugunu vurguladi.

Arastirma, Nature dergisinde yayimlandi.