Çin Ulusal Halk Kongresi'nde meclis baskanligina Cao Lici seçildiEmre Aytekin

Çin Ulusal Halk Kongresi'nde meclis baskanligina Cao Lici seçildiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de Ulusal Halk Kongresinin (ÇUHK) yeni baskani, ülkeyi yöneten Komünist Partinin (ÇKP) üst düzey isimlerinden Cao Lici oldu.

Cao, Çin Ulusal Halk Kongresinin (ÇUHK) baskent Pekin'de devam eden 14. döneminin 1. Genel Kurulu'nda, tek aday oldugu oylamada, 2952 delegenin tamaminin oyunu alarak için meclis baskani seçildi.

ÇKP'de 2017-2022 yillarinda Merkezi Disiplin Inceleme Komitesi Sekreteri olarak yolsuzlukla mücadele sorusturmalarina öncülük eden Cao, ÇKP'nin Ekim 2022'deki 20. Ulusal Kongresi'nde partinin en üst karar organi olan 7 kisilik Daimi Komite'deki yerini koruyan isimlerden biri olmustu.

Cao, ÇKP Kongresinin ardindan parti protokolünde 3. siraya yükselirken devlet protokolündeki üç numarali konum olan yasama meclisi baskanliginin en güçlü adayi haline gelmisti.

ÇKP Kongresinde Daimi Komite'den ve parti görevlerinden ayrilan ÇHUK Baskani Li Cansu'nun yerine seçilen Cao, 5 yilligina bu görevi sürdürecek.

1957 yilinda ülkenin kuzeybatisindaki Çinghay eyaletinde dünyaya gelen 66 yasindaki Cao, Peking Üniversitesinde felsefe ögrenimi gördü.

2003-2007 yillarinda Çinghay Eyaleti Parti Sekteri, 2007-2012 yillarinda Saansi Eyaleti Parti Sekreteri olarak görev yapan Cao, 2012-2017'de ÇKP Örgütlenme Birimi Baskanligini, 2017-2022'de ise Merkezi Disiplin Inceleme Komitesi Sekreterligini yürüttü.

Çin'in parlamentosu olarak bilinen Ulusal Halk Kongresi, eyaletler, özerk bölgeler, özel idare bölgeleri ve merkeze bagli yönetilen sehirlerin Yerel Halk Kongreleri'nin seçtigi temsilcilerden olusuyor. Mevcut halinde 2 bin 980 üyeden olusan yasama meclisi, yilda bir kez genel kurul toplantisi yapiyor. Bu toplantilar disinda meclis, yasama yetkisini, kendi içinden seçtigi 175 üyeli ÇUHK Daimi Komitesi araciligiyla icra ediyor.