GÜNCELLEME 3 - Beyoglu'nda yikilma riski bulunan tarihi metruk bina çöktüHalis Akyildiz,Zeynep Rakipoglu- Çevresinde güvenlik önlemi alinan binanin çökmesiyle molozlar yola düserken, caddede yogun toz bulutu olustuBINANIN ÇÖKTÜGÜ BILGISI EKLENDI

GÜNCELLEME 3 - Beyoglu'nda yikilma riski bulunan tarihi metruk bina çöktüHalis Akyildiz,Zeynep Rakipoglu- Çevresinde güvenlik önlemi alinan binanin çökmesiyle molozlar yola düserken, caddede yogun toz bulutu olustuBINANIN ÇÖKTÜGÜ BILGISI EKLENDI

ISTANBUL (AA) - Beyoglu'nda yikilma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alinan 5 katli tarihi metruk bina çöktü.

Karaköy Kemeralti Caddesi'ndeki 5 katli tarihi metruk binada sabah saatlerinde kismi çökme yasanmasi üzerine olay yerine polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Tramvay yolunun da geçtigi caddedeki bina çevresinde güvenlik önlemi alindi. Binanin çevresindeki diger binalar da bosaltildi.

Kismi çökme yasanan binada bir süre sonra yeniden bir çökme meydana geldi. Binadan düsen beton parçalari kaldirima ve yola savruldu. Bunun üzerine emniyet güçleri tarafindan binanin çevresine demir bariyerler yerlestirildi.

Tarihi bina ilk çökmeden sonra geçen yaklasik 9 saatin ardindan büyük ölçüde yikildi. Yikilmanin etkisiyle binanin molozlari cadde ve tramvay yoluna düserken, çevrede yogun toz bulutu olustu.

Eminönü istikametinde seyir halinde olan araçlarin üzerleri de tozla kaplandi. Bu sirada caddeden geçen vatandaslarin üzerlerinin de de tozlandigi görüldü.

Binanin çökmesi sirasinda ölen ya da yaralanan olmazken, tehlike nedeniyle yakinina kimse yaklastirilmiyor.

- Yol trafige kapatildi, tramvay seferleri durduruldu

Güvenlik nedeniyle Besiktas istikametindeki yol, trafik akisina kapatilirken, Eminönü istikametinde trafik akisi devam ediyor.

Öte yandan, T1 Kabatas-Bagcilar hatti seferleri, söz konusu binanin yikilma riski nedeniyle Karaköy-Tophane arasinda durduruldu.

Tramvay seferleri, Bagcilar-Eminönü istasyonlari arasinda yapilirken, Eminönü-Kabatas arasinda IETT otobüsleriyle ücretsiz hizmet veriliyor.

- "Mülkiyet sahibi tarafindan restorasyon çalismalari baslatilmamis"

Bölgede sabah saatlerinde incelemelerde bulunan IBB Kültür Varliklari Daire Baskani Oktay Özel, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, aktif kullanilan, tramvayin da geçtigi bir yoldaki tarihi binada çökme tehlikesinin söz konusu oldugunu belirtti.

Tarihi binanin ikinci derece tescilli oldugunu aktaran Özel, "2015'te Koruma Kurulu tarafindan güçlendirme ve restorasyon projeleri onaylanmis. 2016'da da ruhsat alinmasina ragmen özel mülkiyette olan yapida ne yazik ki mülkiyet sahibi tarafindan restorasyon ve güçlendirme çalismalari baslatilmamis. Metruk bir halde günümüze gelmis ve bugün tarihi binadaki duvarda bir çökme baslayarak bir tehlike arz etmeye basladi." diye konustu.

Özel, Koruma Kurulu tarafindan ivedi bir karar beklediklerini dile getirerek, söyle devam etti:

"Biz bu süreç içerisinde IBB Miras olarak hem mülkiyet sahibine hem kurum ve kuruluslara defalarca uyarilarda bulunduk. Mart ayinin basinda tekrar mülkiyet sahibine, Koruma Kanunu geregi sorumlulugunu yerine getirerek gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasi, restorasyon ve güçlendirme çalismalarinin ivedilikle baslatilmasi yönünde uyarilarda bulunduk ama ne yazik ki yine gerekli çalisma baslatilmadi. Son olarak geçtigimiz hafta Koruma Kurulu tarafindan hem kanuni yükümlülükler hatirlatilarak restorasyon çalismalarinin baslatilmasi yönünde mülkiyet sahibine ve ilçe belediyesine son bir karar iletildi ama bugün böyle bir tehlike yasiyoruz."

Tarihi metruk binalarin Istanbul için büyük bir tehlike olduguna dikkati çeken Özel, sunlari aktardi:

"Bugün burada bu tehlikeyi yasiyoruz, yarin baska bir cadde üzerinde benzer tehlikeler yasayabiliriz. Bu tarz tehlike içeren 3 bin 500'e yakin yapi var. Bu metruk sorununu Istanbul'un çözmesi gerekiyor. Hepimize geçmis olsun. Gerekli müdahalenin yapilmasi için Koruma Kurulu kararini bekliyoruz."

- Koruma Kurulu'nun karari dogrultusunda islemlere devam edilecek

Beyoglu Belediyesi Imar ve Sehircilik Müdürü Mehmet Karaaslan gazetecilere yaptigi açiklamada, 127 ada, 4 parsel üzerinde bulunan ve 1999'da tescil edilen yapi için 2016 yilinda Koruma Kurulunca uygun görülen projeler dogrultusunda belediye tarafindan yapi ruhsati düzenlendigini anlatti.

Saat 06.30'da ihbar üzerine yapinin orta kisminda genis bir çökme yasandiginin anlasildigini belirten Karaaslan, "Belediyemiz ekiplerince teknik rapor düzenlenerek konu degerlendirilmek üzere Koruma Kuruluna iletildi. Koruma Kurulundan gelecek karar dogrultusunda da konuyla ilgili islemlere devam edilecek." dedi.

Karaaslan, yapinin mülkiyet sahibinin dönem içinde binada kismen raspa çalismasi yaptirdigini, restorasyon projesi ve santiye sefi degistigi için ruhsatin yenilendigini, en son 2020'de tekrar bir ruhsat yenilemesi yapildigini ifade etti.

Yolun ne zaman açilacagina iliskin soru üzerine Karaaslan, yapiya müdahale etme sanslarinin olmadigini, bu konuda Koruma Kurulundan gelecek karari beklediklerini, karara göre mülk sahibinin ya da belediyenin müdahale edecegini söyledi.