Ramazan "sigarayi birakmak için" bir firsat olabilirCihan Demirci- Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Galip Ekuklu: - "Ramazanda tiryakiler oruç tutarak sigaradan kurtulmus oluyor. Özellikle birakmak isteyenler için nikotin bagimliligi da ciddi bir sorun. Sigarayi birakmak için bir niyet varsa ramazan ayi onlar için bir firsat olabilir"

Ramazan "sigarayi birakmak için" bir firsat olabilirCihan Demirci- Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Galip Ekuklu:
- "Ramazanda tiryakiler oruç tutarak sigaradan kurtulmus oluyor. Özellikle birakmak isteyenler için nikotin bagimliligi da ciddi bir sorun. Sigarayi birakmak için bir niyet varsa ramazan ayi onlar için bir firsat olabilir"

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Galip Ekuklu, ramazanin sigarayi birakmak için bir firsat oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Ekuklu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, sigara, elektronik sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin saglik açisindan zararli oldugunu vurguladi.

Ramazanda bazi sigara tiryakilerinin ezan okundugu gibi sigara yaktigini belirten Ekuklu, "Iftari sigarayla açmak oldukça zararlidir. Sigarayla iftar yapildiginda midedeki asit salgisi ciddi bir sekilde artarak mide rahatsizliklarina neden olur. Dumanla birlikte akcigerler de bundan çok olumsuz etkileniyor." dedi.

Ramazan ayinin sigarayi birakmak için bir firsat oldugunu vurgulayan Ekuklu, söyle devam etti:

"Ramazanda sigara tiryakileri günün uzunca bir süresini sigarasiz geçiriyor. Nikotin bagimliligi, psikolojik bagimlilik gibi sigaranin çesitli bagimlilik türleri var. Sigara tüketen insanlari en çok psikolojik bagimlilik etkiliyor. Ramazanda tiryakiler oruç tutarak sigaradan kurtulmus oluyor. Özellikle birakmak isteyenler için nikotin bagimliligi da ciddi bir sorun. Sigarayi birakmak için bir niyet varsa ramazan ayi onlar için bir firsat olabilir."

- "Kararlilikla hareket edilmeli"

Ekuklu, sigarayi birakmak isteyenlerin kesin bir kararlilikla hareket etmesi gerektigini ifade etti.

Tiryakilerin tüm gün "iftar olsun" diye bekledigini, sigarayi aklindan çikaramadigini anlatan Ekuklu, sunlari kaydetti:

"Ramazanda sigarayi birakma niyetindeyseler kararli olmak, zaman belirlemek çok önemlidir. 'Ramazanda sigarayi birakacagim' gibi zaman belirleme, birakmayi kolaylastiran yardimci bir yöntemdir. 'Ramazanla birlikte sigarayi birakacagim' diye bir motivasyon varsa nikotin bagimliligini ortadan kaldirmak için nikotin bantlari kullanilabilir. Tütün ürünlerini birakmakta kararlilik, tarih belirleme, basariyi artiran faktörlerdir.

'Ramazanda sigarayi birakacagim' dendiginde ekstra motivasyona neden olur. Burada yardima ihtiyaç duyanlar için zaten devlet hastanelerinin sigara biraktirma üniteleri var. Saglik Bakanliginca ilaç destegi, nikotin bandi destegi de yapiliyor. Oralardan da destek alinarak ramazan sigarayi birakmak için bir firsat olabilir."