DASK ve konut sigortalarinda 4 kat talep artisi yasandiAbdulkadir Günyol- Aksigorta Genel Müdürü Ugur Gülen: - "(Kahramanmaras merkezli depremler) Su ana kadar ulasan ihbarlarla yaklasik olarak 90 milyar TL’lik bir hasar oldugunu biliyoruz. Bu hasarin neredeyse tamami reasüre edildi. Sigorta sektörü olarak oldukça iyi bir sinav verdik"

DASK ve konut sigortalarinda 4 kat talep artisi yasandiAbdulkadir Günyol- Aksigorta Genel Müdürü Ugur Gülen:
- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Su ana kadar ulasan ihbarlarla yaklasik olarak 90 milyar TL’lik bir hasar oldugunu biliyoruz. Bu hasarin neredeyse tamami reasüre edildi. Sigorta sektörü olarak oldukça iyi bir sinav verdik"

ISTANBUL (AA) - Aksigorta Genel Müdürü Ugur Gülen, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan DASK ve konut sigortalarindaki talep artisina isaret ederek, "Toplum olarak depreme karsi kendini güvence altina alma farkindaliginin bir önceki yillara oranla 3-4 kat arttigini gösteriyor." dedi.

Sirketten yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Aksigorta Genel Müdürü Gülen yasanan depremleri sigortacilik perspektifinde degerlendirerek, çok büyük bir felaket yasandigini, ancak bu bölgenin sigortacilik açisindan penetrasyonun düsük oldugu bir bölge olmadigini belirtti.

Özellikle sinai ve endüstri alanlarinda sigortaliligin yüzde 80-90’lar seviyesinde bir orana sahip oldugunun altini çizen Gülen, sunlari aktardi:

"Bireysel sigortalanma ise elbette biraz daha düsük, Türkiye ortalamasinda oldugunu söyleyebilirim. 5 milyonun üzerinde poliçe var. Bunlarin 3,5-4 milyonunun hayat sigortalarindan geldigini biliyoruz. DASK ürünündeki penetrasyon yüzde 50’ler, konut sigortasi ise yüzde 20’ler civarinda. Kaskoda da 500 bine yakin poliçe var, Türkiye’nin yüzde 7-8’ini olusturuyor. Depremler, GSYIH’nin yüzde 10’una tekabül eden bir bölgede gerçeklesti. Ekonominin yüzde 10’u diyebilirim. Sanayinin oldukça gelistigi Gaziantep, Kahramanmaras ve KOBI'lerin yogunlukta oldugu Hatay’i etkiledi. Su ana kadar ulasan ihbarlarla yaklasik olarak 90 milyar TL’lik bir hasar oldugunu biliyoruz. Bu hasarin neredeyse tamami reasüre edildi. Sigorta sektörü olarak oldukça iyi bir sinav verdik. Hem müsterilerimizi hem acentelerimizi koruduk. Hasar ödemelerini hizlica gerçeklestirdik ve bu hasarlari önceliklendirerek ödemeye devam edecegiz. Su anda bizi bir nebze de olsa sevindiren gelisme ise yasanmasi olasi bir baska deprem felaketine karsi toplumumuzun sigorta bilincine eristigini görmek."

Gülen, poliçelerde yasanan bu artisi Aksigorta özelinde degerlendirdiklerini belirterek, "Dogu bölgelerinde DASK üretimi kapali olmasina ragmen yazilan üretimin geçen senenin subat ayina göre 2-3 katina çiktigini görmekteyiz. Beklenen Istanbul depremi göz önüne alindiginda ise bu bölgede geçtigimiz yila oranla 4 kat artis yasandigini söyleyebilirim. Yine yasanan Kahramanmaras depreminin etkisiyle Akdeniz Bölgesi'nde de DASK ve konut sigortalarinda da 4 kata varan talep artisi gerçeklesti. Toplam üretimin ise yüzde 63 gibi ciddi bir orani yeni poliçelerden gelmekte. Bu da toplum olarak depreme karsi kendini güvence altina alma farkindaliginin bir önceki yillara oranla 3-4 kat arttigini gösteriyor." ifadelerini kullandi.

- "Bilinç düzeyinin yalnizca felaketler sonrasinda degil, her zaman devam etmesi gerekiyor"

Ugur Gülen, DASK sigortasinin gerekli oldugunun, ancak bu güvencenin belli bir tutarda bulundugunun altini çizerek, DASK poliçesine ek olarak, konut sigortalarinda yasanan artisin sigorta bilincinin arttigini gösteren en önemli etkenlerden biri oldugunu bildirdi.

Afetlere yönelik tam güvence saglanabilmesi için konut sigortasi edinilmesinin oldukça önemli oldugunu aktaran Gülen, "Bu poliçe, DASK’a ek bir teminat olmasinin yani sira kiracilarin da esyalarini korumak için tercih ettigi bir ürün. Yasanan afet sonrasi elbette toplumsal bir endise duyuyoruz. Bunun bir sonucu olarak da konut ve DASK sigortalarina oldukça yogun bir talep oldugunu söylemek mümkün. Deprem bölgesinde yasayan bir toplum olarak, edinilen bu bilinç düzeyinin yalnizca felaketler sonrasinda degil, her zaman devam etmesi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.