Hamas: Israil'in Suud-Iran uzlasisindan rahatsizligi anlasmazliktan beslenen tek taraf oldugunu gösteriyorZeynep Tüfekçi Gülay

Hamas: Israil'in Suud-Iran uzlasisindan rahatsizligi anlasmazliktan beslenen tek taraf oldugunu gösteriyorZeynep Tüfekçi Gülay

ISTANBUL (AA) - Hamas, "Israil siyaset ve güvenlik çevrelerinde, Suudi Arabistan ile Iran arasindaki diplomatik iliskilerin yeniden baslamasindan duyulan kizginligin, bu anlasmazliktan tek istifade eden tarafin Israil oldugunu gösterdigini" belirtti.

Hamas Sözcüsü Hazim Kasim yayimladigi yazili açiklamada, Israil siyaset ve güvenlik çevrelerinin, Iran ile Suudi Arabistan arasindaki yakinlasmadan rahatsiz olduguna dikkati çekti.

"Bu öfke ve kizginlik, Islam ümmeti arasindaki anlasmazliklardan istifa eden tek tarafin Siyonist düsman oldugunu gösteriyor." ifadesini kullanan Kasim, Israil'in anlasmazliklari tirmandirmaya çalistigini savundu.

Kasim, "Siyonist olusumun, Islam ümmetinin tek düsmani olarak kalmasi gerekir. Israil, saldirgan ve yayilmaci siyasetiyle, bölge halkinin çikarlarini daima tehdit etmektedir." ifadelerine yer verdi.

Israil resmi kurumlari, Iran ile Suudi Arabistan arasinda diplomatik iliskilerin 7 yil aradan sonra yeniden baslatilmasi karsisinda sessizligini sürdürüyor.

Israil Disisleri Bakanligi Sözcülügü, Iran-Suud anlasmasina iliskin "yorum yapmayacaklarini" belirtmisti.

Basbakan Binyamin Netanyahu'nun Roma ziyareti sirasinda Israil medyasina konusan üst düzey bir hükümet yetkilisi ise Suudi Arabistan-Iran yakinlasmasina iliskin görüsmelerin bir yil önce basladigina isaret ederek ülkenin eski basbakanlari Naftali Bennett, Yair Lapid ve ABD yönetimini suçlamisti.

Buna karsin muhalefet, yüz binlerce kisinin katildigi kitlesel protestolara yol açan yargidaki yetkilerin kisitlandigi Netanyahu hükümetinin yasal düzenlemelerinin, Iran-Suud anlasmasinin önünü açtigi elestirisini yöneltmisti.

Iran ile Suudi Arabistan, 7 yil aradan sonra diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda 10 Mart'ta anlasmaya varmisti.