Firat Çakiroglu davasinda ikinci saniga verilen cezanin gerekçesi açiklandiMustafa Güngör- Gerekçeli karardan: - "Sanik Cihat Babatonguz'un PKK silahli terör örgütünün amaç ve faaliyeti dogrultusunda (asil fail) Nurullah Semo'nun iradesini kuvvetlendirmek ve ona cesaret vermek suretiyle yardim eden sifatiyla kasten adam öldürme suçunu tereddütsüz sekilde gerçeklestirdigi anlasilmistir" - "Sanigin devlet birligi ve bütünlügünü bozma amacina ulasmaya çalistigi ve bu haliyle atili suçu tereddütsüz

Firat Çakiroglu davasinda ikinci saniga verilen cezanin gerekçesi açiklandiMustafa Güngör- Gerekçeli karardan:
- "Sanik Cihat Babatonguz'un PKK silahli terör örgütünün amaç ve faaliyeti dogrultusunda (asil fail) Nurullah Semo'nun iradesini kuvvetlendirmek ve ona cesaret vermek suretiyle yardim eden sifatiyla kasten adam öldürme suçunu tereddütsüz sekilde gerçeklestirdigi anlasilmistir"
- "Sanigin devlet birligi ve bütünlügünü bozma amacina ulasmaya çalistigi ve bu haliyle atili suçu tereddütsüz

IZMIR (AA) - Ege Üniversitesinde 2015 yilinda Firat Yilmaz Çakiroglu'nun öldürülmesine istirak ettigi iddiasiyla yargilanan Cihat Babatonguz'a "devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak" ve "terör örgütü faaliyeti kapsaminda kasten öldürmek" suçlarindan 2 kez agirlastirilmis müebbet ve terör örgütü adina faaliyette bulunmak suçlarindan 15 yil hapis cezasi verilmesinin gerekçesi açiklandi.

Izmir 18. Agir Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararinda Cihat Babatonguz'un PKK'nin gençlik yapilanmasi ve sempatizanlarinca düzenlenen eylemlere katildigi kaydedildi.

Sanigin, Firat Çakiroglu'nun biçakla öldürülmesi olayinin asil faili Nurullah Semo'nun yaninda yer aldigi belirtildi.

Cinayetin terör örgütünün amaçlari dogrultusunda islendigi belirtilirken, "Sanik Cihat Babatonguz'un PKK silahli terör örgütünün amaç ve faaliyeti dogrultusunda Nurullah Semo'nun iradesini kuvvetlendirmek ve ona cesaret vermek suretiyle yardim eden sifatiyla kasten adam öldürme suçunu tereddütsüz sekilde gerçeklestirdigi anlasilmistir." denildi.

- "Korku ve endise hissi meydana getirdi"

Yargitay kararlarina da yer verilen gerekçeli kararda, söyle denildi:

"Öldürme eyleminin toplum üzerinde meydana getirdigi etki, sanigin isledigi araç fiille devlet otoritesinin ülkesinde yasayan halkin güvenligini koruma görevini gerçeklestiremedigi algisinin olustugu, zayifladigi ve isbirligini yitirdigi imajini yaratmaya elverisli oldugu, toplumda korku ve endise hissinin meydana geldigi, sanigin bu suretle devlet birligi ve bütünlügünü bozma amacina ulasmaya çalistigi ve bu haliyle atili suçu tereddütsüz sekilde isledigi anlasilmakla, aksi yöndeki savunmalarina itibar edilmeyerek atili suçtan
cezalandirilmasina karar verilmistir."

- Olumsuz kisilik özellikleri dikkate alindi

Kararda, sanigin olayin öncesi ve olay sirasinda örgüt güdümlü kisilerle birlikte hareket ettiginin tespit edildigi belirtildi.

Cezada "takdiri indirim" öngören Türk Ceza Kanunu'nun 62/1 maddesinin uygulanmasina yer olmadigi kanaatine varildigi belirtilirken, söyle denildi:

"Sanigin, öldürme eylemi öncesi hareket ettigi kisilerle birlikte güvenlik kamera kayitlarina yansidigi sekliyle tasli sopali eyleme giristigi, olay sonrasi tanik anlatimlarindan anlasildigi sekliyle sogukkanli sekilde bir sey olmamis gibi olay mahallinden uzaklastigi, o gün GSM hattini kirdigi, Istanbul'a gittigi ve bir süre sonra örgütün hücre evinde yakalanmasi seklinde beliren olumsuz kisilik özellikleri dikkate alinarak sanik hakkinda TCK'nin 62/1 maddesinin uygulamasina yer olmadigina karar verilerek hüküm kurulmustur."

- Dava süreci

Ege Üniversitesinde 20 Subat 2015'te çikan olayda, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sinif ögrencisi Firat Yilmaz Çakiroglu biçaklanarak öldürülmüs, olayda 7 kisi yaralanmisti.

Cinayetin faili oldugu öne sürülen Sosyoloji Bölümü 4. sinif ögrencisi Nurullah Semo tutuklanmisti. Semo, "kasten öldürmek" ve "devletin birligini ve ülkenin bütünlügünü bozmak" suçlarindan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmisti. Karar, Yargitay 16. Ceza Dairesince onanmisti.

Çakiroglu'nun avukatlari olay sirasinda Cihat Babatonguz'un da Semo'nun yaninda oldugu gerekçesiyle müracaatta bulunmus ve sanik hakkinda da dava açilmisti.

Izmir 18. Agir Ceza Mahkemesi 27 Ocak'ta öldürme eylemine istirak ettigi iddiasiyla tutuksuz yargilanan Cihat Babatonguz'a, "devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak" ve "terör örgütü faaliyeti kapsaminda kasten öldürmek" suçlarindan 2 kez agirlastirilmis müebbet ve terör örgütü adina faaliyette bulunmak suçlarindan 15 yil hapis cezasi vermisti.

Tutuksuz yargilanan Babatonguz, karar durusmasina Balikesir'deki Ayvalik Adliyesi'nde SEGBIS üzerinden katilmisti. Babatonguz, kararin okunmasinin ardindan kaçma girisiminde bulunmus ancak polis ekiplerince yakalanmisti.

Haklarinda dava açilan eski Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeger Yilmaz ile eski Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ersin Doger'e "görevi ihmal" suçundan yirmiser bin lira para cezasi verilmisti.