Ekonomik Isbirligi Teskilatinin "turizm baskenti" ilan ettigi Erdebil'de tanitim merasimi düzenlendiHaydar Sahin- Tahran Büyükelçisi Kirlangiç:- “2025 yili için Erzurum turizm baskenti olarak ilan edildi. Biz de ona göre çalismalarimizi sürdürüyoruz”

Ekonomik Isbirligi Teskilatinin "turizm baskenti" ilan ettigi Erdebil'de tanitim merasimi düzenlendiHaydar Sahin- Tahran Büyükelçisi Kirlangiç:- “2025 yili için Erzurum turizm baskenti olarak ilan edildi. Biz de ona göre çalismalarimizi sürdürüyoruz”

ERDEBIL (AA) - Türkiye’nin kurucu üyeleri arasinda yer aldigi Ekonomik Isbirligi Teskilati (ECO) tarafindan 2023 yilinin "üye ülkeler turizm baskenti” ilan ettigi Iran’in Erdebil eyaletinin tanitimi için açilis programi düzenlendi.

Erdebil'deki Fedek Kültür Sanat Kompleksi'nde düzenlenen açilis törenine, Iran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatlari Bakani Izzetullah Zergami, ECO Genel Sekreteri Hüsrev Naziri ile üye ülke büyükelçileri, ülke temsilcileri, Erdebil Valisi ile yerli ve yabanci davetliler katildi.

Programa ayrica, misafir ülkeler olarak Çin, Bulgaristan, Romanya, Sirbistan’i temsilen ülke büyükelçileri katildi.

Açilis törenine katilan ECO Genel Sekreteri Naziri AA muhabirine konuya iliskin açiklamada bulundu.

Naziri, ECO’nun her yil için üye ülkelerden bir sehri “turizm baskenti” ilan ettigini belirterek 2019 yilinda Tacikistan’da gerçeklestirilen toplantida da Iran’in Erdebil eyaletinin “ECO Üye Ülkeler Turizm Baskenti” seçildigini kaydetti.

ECO üyesi ülkelerin tarihi Ipek Yolu üzerinde bulundugunu belirten Naziri, bölgenin dogal güzellik ile tarihi ve kültürel eserlere sahip oldugunu, bu nedenle turistlerin ilgisini çektigini ifade etti.

Naziri, ECO bölgelerinde UNESCO’nun tarihi ve kültürel miras listesine girmis 74 eser bulundugunu aktararak bunu firsata çevirip üye ülkeler arasindaki turizmi artirmak amaciyla böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi.

Sehrin turizm baskenti seçilmesinden dolayi Erdebil halkini tebrik eden Naziri, bunun eyaletin ve ECO ülkelerinin gelisimine katki saglayacagini umut ettigini ifade etti.

- Erzurum 2025 yilinin "turizm baskenti" seçildi

Naziri, teskilatin geçen yil Özbekistan’da gerçeklestirilen toplantisinda alinan karar ile 2024 yili için Özbekistan’in Sehrisebz sehri, 2025 yili için de Türkiye’nin Erzurum sehrinin ECO Ülkeleri Turizm Baskenti olarak seçildigini açikladi.

Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kirlangiç da Türkiye'nin kurucu üyelerinden oldugu ECO’nun bölgesel bir teskilat oldugunu ancak genisletmek için çalismalar yürütüldügünü kaydetti.

Son zamanlarda ECO’nun etkisinin biraz azalmis gibi göründügünü ifade eden Kirlangiç, bunu canlandirmak için de çalismak gerektigini söyledi. Tahran Büyükelçisi, turizm baskenti ilani konusunun ECO’nun bölgede etkisini artirmak ve potansiyelini ortaya çikarmak için önemli bir firsat oldugunu belirtti.

Turizm, sanayi, kültür ve tarih alanlarinda Erdebil’in turist çekebilecek, ilgi görebilecek bir bölge oldugunu söyleyen Kirlangiç, bunun sehrin daha da gelismesine katki saglayacagini ifade etti.

Kirlangiç, Türkiye’nin de kendi açisindan çalismalarini sürdürdügünü kaydederek, “Bildiginiz gibi 2025 yili için Erzurum turizm baskenti olarak ilan edildi. Biz de ona göre çalismalarimizi sürdürüyoruz. Insallah daha verimli çalismalara imza atariz.” dedi.

- Seyahat kisitlamalarini kaldirmasi için Azerbaycan'a çagri

Programin açilisinda konusan Iran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatlari Bakani Zergami ise, Erdebil’de orman, kaplica, yayla ile onlarca tarihi yapinin yani sira Sebelan Dagi’nin bulundugunu, bunun ziyaretçiler için iyi bir avantaj oldugunu söyledi.

Zergami, sorunlari diplomatik darbogaza hapsetmemek gerektigini ifade ederek insanlarin kültürel etkilesiminin önünü açmak gerektigini belirtti.

Turizmi kamu diplomasisinin en iyi yöntemi olarak nitelendiren Zergami, Azerbaycan hükümetinden seyahat kisitlamalarini kaldirarak vatandaslarinin Iran'a seyahatini kolaylastirmasi için çagrida bulundu.

ECO Genel Sekreteri Naziri, program sonunda Erdebil Valisi Hamid Amoli’ye Erdebil’in “turizm baskenti” oldugunu belgeleyen plaketi takdim etti.

Program çerçevesinde Erdebil’in yöresel halk oyunu, arilarin bal yapmasinin temsil edildigi kisa oyun sergilenerek çocuklar tarafindan protokol üyelerine Erdebil bali ikram edildi.

Ayrica, Türkçe yöresel türküler icra edilerek yerel müzik dinletisi sunuldu.

Tanitim merasiminin kapanis bölümüne ise sehrin merkezinde bulunan Surabil Gölü kenarinda geleneksel “zurhane” sporu gösterisi yapilarak havai fiseklerle gökyüzü renklendirildi.