Italya ve Avusturya'dan "Bosna Hersek'in AB üyeligine destek" vurgusuLejla Biogradlija,Ismail Özdemir

Italya ve Avusturya'dan "Bosna Hersek'in AB üyeligine destek" vurgusuLejla Biogradlija,Ismail Özdemir

SARAYBOSNA (AA) - Avrupa Birligi (AB) ülkeleri Italya ve Avusturya, Bosna Hersek'e AB üyeligi sürecinde her zaman destek olacaklarini vurguladi.

Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani ile Avusturya Disisleri Bakani Alexander Schallenberg, Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'daki temaslari kapsaminda Bosna Hersek Disisleri Bakani Elmedin Konakovic ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Tajani, Italya'nin Bosna Hersek ile isbirligini güçlendirmek istedigini belirterek, "Böylece Bosna Hersek'in AB üyelik yolu da güçlenmis olacak. Bu, hem bizim hem de sizin için önemli bir amaç. AB'nin istedigi standartlara ulasabilmesi için Bosna Hersek ile en iyi tecrübelerimizi paylasmaya haziriz." ifadelerini kullandi.

Ortak is forumu düzenlenmesi teklifinde bulundugunu aktaran Tajani, "Düzensiz göçle mücadele noktasinda da isbirligini kuvvetlendirmeye haziriz. Italya, Bosna Hersek'in sinir korumasini organize etmesi yönünde yardimci oluyor." dedi.

- "Yardim edecegiz"

Avusturya Disisleri Bakani Schallenberg, geçen yil Bosna Hersek'e "aday ülke" statüsü verildigini animsatarak, "Bu, bizim için stratejik bir görev. Burasini arka bahçe olarak görmüyoruz. Avusturya, en büyük destekçilerinizden birisi ve öyle de kalacak. Bosna Hersek'ten beyin göçünün en fazla yasandigi ülkelerden biriyiz ve bundan mutluluk duymuyoruz." diye konustu.

AB üyeligi yolunda Bosna Hersek'in kaybedecek zamaninin olmadigina isaret eden Schallenberg, "AB tarafindan uygulanmasi beklenen 14 anahtar önceligin hayata geçirilmesi için buradayiz, yardim edecegiz." ifadesini kullandi.

- "AB'nin politikasini izlemeyi taahhüt ettik"

Bosna Hersek Disisleri Bakani Konakovic de Italyan ve Avusturyali bakanlarin bugün yaptiklari ziyaretin AB yolunda ilerleyen ülkesi adina önemli oldugunu söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasindaki savas nedeniyle Avrupa'nin Balkanlar'a daha fazla önem vermeye basladigini vurgulayan Konakovic, "Avrupa yolunda yükümlülüklerimizi resmi olarak yerine getirmeye baslamayi umuyoruz. Görüsmede AB'nin politikasini izlemeyi taahhüt ettik." dedi.

Konakovic, ülkesindeki siyasetçilere de çagrida bulunarak, Avrupa ile iliskileri konusunda "kiskirtici" söylemlerden uzak durulmasi ve özverili sekilde çalisilmasi gerektigini kaydetti.

Tajani ve Schallenberg, Saraybosna'daki temaslari kapsaminda Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi üyelerince de kabul edilecek.