Fransiz Adalet Bakani'ndan parlamentoda hakaret içeren hareketAlaattin Dogru

Fransiz Adalet Bakani'ndan parlamentoda hakaret içeren hareketAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa Adalet Bakani Eric Dupond-Moretti'nin Ulusal Mecliste kendisini elestiren milletvekiline yaptigi hareket ve kullandigi ifadeler, Genel Kurulda "tansiyonun yükselmesine" neden oldu.

Ulusal Mecliste aile içi siddetin tartisildigi oturumda konusan Cumhuriyetçiler (LR) Meclis Grup Baskani ve milletvekilli Olivier Marleix, Adalet Bakani Dupond-Moretti'nin kadina siddet ve yolsuzluga iliskin dosyalarina atifta bulundu.

Marleix'in ardindan söz alan LR milletvekili Patrick Hetzel, Bakan Dupond-Moretti'nin kürsüden inen Marleix'e, hakaret anlamina gelen kol isareti yaptigini ve bunun kabul edilemez oldugunu söyledi.

Bunun üzerine Bakan Dupond-Moretti, kürsüye çikarak yolsuzluk suçlamalarina iliskin hüküm giymedigini belirterek kendini savundu ve "Bu yüzden alin; bir degil, iki kol" ifadesini kullandi.

O sirada oturumu yöneten Meclis Baskan Yardimcisi Elodie Jacquier-Laforge, Bakan'a tepki göstererek sözlerine açiklik getirmesini ve Ulusal Mecliste bu davranisi sergileyemeyecegini belirtti.

Oturumun yeniden baslamasindan sonra söz alan Adalet Bakani Dupond-Moretti, hareket ve ifadeleriyle Marleix'i hedef almadigini, bunlarla "masumiyet karinesi"ne atifta bulundugunu iddia etti.

- Adalet Bakani'nin tavri tepki çekti

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, Fransiz radyosu RTL'ye yaptigi açiklamada, kamusal makamlardakilerin örnek davranislar sergilemesi gerektigini söyledi.

Veran, gazetecilerin Bakan Dupond-Moretti'nin istifa edip etmemesi gerektigi yönündeki sorulari cevapsiz birakti.

Meclis Baskani Yael Braun-Pivet ise sükunet çagrisi yaparak Dupond-Moretti'yi özür dilemeye davet ettigini aktardi.

Fransiz asiri sagci siyasetçi Marine Le Pen de Adalet Bakani'nin yaptigi kol hareketinin "makamini itibarsizlastirdigi" degerlendirmesini yapti.

Le Pen, söz konusu olayin sorumlulugunun ve geregini yapmanin, Basbakan Elisabeth Borne'da oldugunu ifade etti.

Boyun Egmeyen Fransa (LFI) Meclis Grup Baskan Vekili Mathilde Panot da Adalet Bakaninin "makamini degersizlestirdigi" degerlendirmesini yapti.

- "Hakaret edilen milletvekili" sorusturma çagrisi yapti

Bakan Dupond-Moretti'nin "hakaretlerine maruz kalan" LR milletvekilli Marleix ise Meclis Baskani Braun-Pivet'ten söz konusu harekete yönelik kamera kaydini talep ettigini açikladi.

Marleix, Adalet Bakani'nin sahsinda iktidar grubuna sorusturma açilmasini talep etti.

- Dupond-Moretti "yasa disi menfaat saglamak" suçlamasiyla yargilanmisti

Fransa Adalet Bakani Eric Dupond-Moretti, hakkinda, avukatlik yaptigi dönemde kendini ya da müvekkillerini ilgilendiren davalara bakan hakimleri cezalandirmak için bakan olarak ayricaliklarini kullandigi gerekçesiyle "yasa disi menfaat saglamak" suçlamasiyla sorusturma açilmisti.

Fransiz Bakan, Temmuz 2021'de görevdeki bakanlari yargilama yetkisine sahip Cumhuriyet Adalet Mahkemesi (CJR) sorgu hakimlerine yaklasik 6 saat ifade vermisti.

Böylece ülkede ilk defa görevdeki bir adalet bakaninin yargilanmasinin yolu açilmis oldu.