Bakan Yanik, refakatsiz depremzede çocuklara iliskin Osmaniye'de açiklamalarda bulundu:Sefa Sahin- "Sistemimize kayitli 1915 refakatsiz çocugun 1649'unu ailesine teslim ettik. Hastanede takibi yapilan 174, kurulus bakimina aldigimiz 92 çocuk var" - "1915 çocuktan kimligi bilinen 1837, kimligi bilinmeyen 78 çocuk var, bunlarin da kimliklendirilmesi için çalisiyoruz"

Bakan Yanik, refakatsiz depremzede çocuklara iliskin Osmaniye'de açiklamalarda bulundu:Sefa Sahin- "Sistemimize kayitli 1915 refakatsiz çocugun 1649'unu ailesine teslim ettik. Hastanede takibi yapilan 174, kurulus bakimina aldigimiz 92 çocuk var"
- "1915 çocuktan kimligi bilinen 1837, kimligi bilinmeyen 78 çocuk var, bunlarin da kimliklendirilmesi için çalisiyoruz"

OSMANIYE (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan bugüne kadar 1915 refakatsiz çocugun 1649'unu ailelerine teslim ettiklerini bildirdi.

Yanik, Afet Acil Sosyal Yardim Ayni Bagis Kabul Deposu'ndaki incelemelerinin ardindan yaptigi açiklamada, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Osmaniye Devlet Hastanesi'nde tedavi gören yaralilari ziyaret ettigini belirtti.

Depremde Osmaniye'de 996 kisinin hayatini kaybettigini ve hayati tehlikesi bulunan 3 kisinin yogun bakimda oldugunu ifade eden Yanik, Türkiye'nin çok agir bir süreçten geçtigini dile getirdi.

Bölgede çadir ve konteyner kentlerin kurulmasina ve diger yardimlarin ulastirilmasina devam edildigini hatirlatan Yanik, deprem bölgesinde 4 bin 371 personelin yaklasik 935 bin, depremzedelerin tahliye edildigi illerde ise 3 bin 870 personelin ise yaklasik 450 bin psikososyal destek görüsmesi yaptigini kaydetti.

Yanik, böylece depremde bölgesinde 8 bin 241 personelin yaklasik 1 milyon 390 bin görüsme gerçeklestirdigini ifade etti.

- "Vatandaslarimiza, vakiflarimiza 1 milyar 222 milyon lira kaynak aktardik"

Deprem bölgesi ve diger illerde 84 ayni bagis deposunun bulundugunu aktaran Yanik, "Sadece Bakanligimiz uhdesinde bu depolarda bugüne kadar 17 bin 530 tir ayni yardimi indirmisiz." dedi.

Yanik, deprem bölgesinde 203 sosyal market ve ayni yardimlara ulasmakta güçlük çekenler için 10 gezici sosyal marketin bulundugunu belirterek, söyle devam etti:

"Bugüne kadar 2 milyon 950 bin battaniye, 800 bin yatak ve yorgan, 307 bin elektrikli isitici, 2 milyon gida kolisi gibi buna benzer 62 kalemde yaklasik 57 milyon ürün dagitmisiz. Depremi müteakip 10 ilimize ve iki ilçemize nakdi yardim olarak 271 milyon Türk lirasi göndermistik. Periyodik paylarla ve ek periyodik paylarla bugüne kadar afet kapsaminda vatandaslarimiza, vakiflarimiza toplam 1 milyar 222 milyon lira kaynak aktardik."

- "533 yasli ve 1133 engelli tahliye edildi"

Bakanligin bünyesindeki engelli, yasli, kadin ve çocuk hizmetlerinin verildigi kuruluslardan 533 yasli ve 1133 engellinin tahliye edildigini kaydeden Yanik, 249 yasli ve 848 engellinin yurt ve oteller ile çadir ve konteyner kentlerden farkli illere tahliye edildigini söyledi.

Yanik, deprem bölgesindeki kadinlarin rehabilitesi için is atölyeleri kurmaya basladiklarini ifade ederek, engelli, yasli, kadin ve çocuk hizmetlerinin verildigi kuruluslarda depremde yarali ve can kaybi yasanmadigini ve olusan hasarlarin giderilecegini vurguladi.

Bakan Yanik, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sistemimize kayitli 1915 refakatsiz çocugun bugün itibariyla 1649'unu ailesine teslim ettik, hastanede hali hazirda takibi yapilan 174, kurulus bakimina aldigimiz 92 çocugumuz var. 1915 çocuktan kimligi bilinen 1837, kimligi bilinmeyen 78 çocuk var. Bunlarin da kimliklendirilmesi için Içisleri Bakanligi ve Saglik Bakanligimizla çalisiyoruz.

Bunlarin disinda hastanelerde ve diger birimlerde tespitini yaptigimiz 318 çocugumuzun da vefat ettigi bilgisine ulastik. Halihazirda DNA eslesmesini saglamaya çalistigimiz, defni yapilmis, yogun bakimda tedavisi devam eden çocuklar da var. Bunlarla ilgili gerekli hizmetlerimizi diger kurum ve kuruluslarla araliksiz yerine getiriyoruz."

- "Çocuklar üzerinden istismar siyasetinin yürütülmemesi gerekiyor"

Refakatsiz depremzede çocuklarin ya da ailesinin yaninda yasayan ancak çok agir travmasi bulunan çocuklarin iyilesmesi, bakim ve gözetiminin saglanmasi için çalismalara devam edeceklerini vurgulayan Yanik, su degerlendirmede bulundu:

"Çocuklarimiza iliskin herhangi bir ihmali, kasti kabul etmemiz ya da görmezden gelmemiz mümkün degildir. Çocuklar üzerinden baslatilan tartismalari da bu merkezde kabul ediyoruz. Çocuklara yönelik bir kasdi mahsusa olarak görüyoruz. Bu kadar agir bir süreçte, birlige ihtiyacimiz olan bir dönemde her türlü katkiya, öneriye kapimiz açik ama çocuklar üzerinden bir istismar siyasetinin yürütülmemesi gerekiyor."