Almanya'dan, Avrupa ülkelerine Çin'e olan "tek tarafli bagimliliklarini azaltmalari" çagrisiCüneyt Karadag

Almanya'dan, Avrupa ülkelerine Çin'e olan "tek tarafli bagimliliklarini azaltmalari" çagrisiCüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, Avrupa ülkelerinin güvenlik endiseleri nedeniyle, Çin'e olan "tek tarafli bagimliliklarini azaltmalari" gerektigini söyledi.

NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi öncesinde Brüksel'de gazetecilere konusan Baerbock, Hint-Pasifik bölgesindeki güvenligin bugün görüsülecek konular arasinda yer alacagini ifade ederek, "Avrupali ortaklar olarak Çin ile iliskilerimizi riskten arindirmamiz gerektigini zaten açikça ifade etmistik. Bu Çin'den ayrilmak anlamina gelmiyor ancak güvenligimizi göz önünde bulundurarak tek tarafli bagimliliklari azaltmali ve ayni zamanda dünya genelindeki ortaklarimizla ortak güvenlik endiselerimizi ele almaliyiz." dedi.

Baerbock, Çin'in Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak baris ve kurallara dayali uluslararasi düzen için özel bir sorumluluk tasidigini vurgulayarak, "2013 yilinda Çin, Ukrayna ile bir anlasma imzaladi ve Ukrayna'nin güvenligini destekleme sözü verdi." diye konustu.

Alman Bakan, Pekin yönetiminin Rusya-Ukrayna Savasi konusundaki tutumunu da elestirerek, "Simdi sözde bir tarafsizliga çekilmek Çin'in rolüne uygun olmayacaktir." ifadesini kullandi.

Disisleri Bakani Baerbock, ayrica NATO ülkelerinin birbirleriyle uyumlu ve ayni zamanda daha fazla kabiliyete sahip olmalarinin saglanmasi gerektigini belirterek, özellikle hava savunma alanindaki açiklarin kapatilmasinin önemini vurguladi.