Borrell, Finlandiya'nin üyeliginin AB'yi NATO'ya daha da yaklastirdigini söylediSelen Temizer

Borrell, Finlandiya'nin üyeliginin AB'yi NATO'ya daha da yaklastirdigini söylediSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Finlandiya'nin üye olmasiyla AB'nin 27 üyesinden 22'sinin NATO semsiyesi altina girdigini belirterek, "Bu AB'yi NATO'ya daha da yakin, bizi birlikte daha güçlü yapiyor." dedi.

Borrell, NATO Disisleri Bakanlari toplantisinin ikinci gün oturumlarina katilmak için geldigi NATO karargahinda basina açiklamalarda bulundu.

Finlandiya ile birlikte 27 AB üyesi ülkeden 22'sinin NATO üyesi olduguna isaret eden Borrell, "Bu AB'yi NATO'ya daha yakin, bizi birlikte daha güçlü yapiyor." dedi.

Borrell, Isveç'in en yakin zamanda NATO üyesi olmasi temennisini dile getirdi.

AB üyesi olan Avusturya, Güney Kibris Rum Yönetimi, Irlanda, Malta ve Isveç'in NATO üyeligi bulunmuyor. Isveç, toplantilara geçen seneki Madrid Zirvesi'nde aldigi davetli statüsüyle katiliyor.

- Asya-Pasifikli ortaklarla toplanti

Bugünkü toplantida Ukrayna'yi desteklemenin yollarini ele alacaklarini ifade eden Borrell, Asya-Pasifik bölgesinden ortaklarla yapilacak toplantida da önemli gündem maddelerinden birinin Ukrayna olacagini belirtti.

Borrell, AB'nin küresel sorunlarin çözümünde Çin ile isbirligi yapmakta kararli oldugunu vurgulayarak, AB'nin mayis ayinda Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore ile bakan düzeyinde toplanti yapacagini söyledi.