Avrupali liderler Moldova'da toplandiÖmer Tugrul Çam,Ferdi Türkten- Avrupa Siyasi Toplulugu'nun Moldova'daki toplantisina 50'ye yakin Avrupa ülkesi lideri katiliyor- Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin de yer aldigi zirveyle AB ve Batili ülkeler, Rusya'ya karsi "güçlü birliktelik mesaji" vermek istiyor- Zirve sirasinda hava sahasini kapatan Moldova'ya NATO'nun AWACS uçaklari havadan koruma destegi veriyor

Avrupali liderler Moldova'da toplandiÖmer Tugrul Çam,Ferdi Türkten- Avrupa Siyasi Toplulugu'nun Moldova'daki toplantisina 50'ye yakin Avrupa ülkesi lideri katiliyor- Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin de yer aldigi zirveyle AB ve Batili ülkeler, Rusya'ya karsi "güçlü birliktelik mesaji" vermek istiyor- Zirve sirasinda hava sahasini kapatan Moldova'ya NATO'nun AWACS uçaklari havadan koruma destegi veriyor

BULBOACA (AA) - Avrupa'dan 50'ye yakin lider, Avrupa Siyasi Toplulugu'nun (AST) ikinci toplantisi için Moldova'da bir araya geldi.

Baskent Kisinev'e yaklasik 40 kilometre mesafedeki tarihi Mimi Kalesi'ndeki AST Zirvesi'ne Rusya ve Belarus disinda Avrupa kitasinda bulunan 47 ülke ve Avrupa Birligi (AB) kurumlarinin liderleri davet edildi.

AST Zirvesi'ne Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy de geldi. Daha önce katilimi resmen duyurulmayan Ukrayna liderini, komsu ve ev sahibi ülke Moldova'nin Cumhurbaskani Maia Sandu karsiladi.

Rusya'nin Ukrayna'ya Subat 2022'de baslayan saldirisindan sonra Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un önerisiyle hayata geçirilen AST'nin ilk toplantisi, geçen yilin ikinci yarisinda AB dönem baskanligini yürüten Çekya'nin baskenti Prag'da 6 Ekim 2022'de yapilmisti. O zirvede ikinci toplantinin Moldova'da yapilmasi kararlastirildi.

- Rusya'ya "kuvvetli mesaj"

AST'nin ikinci toplantisinin 2,6 milyon nüfuslu Moldova yapilmasi, AB ve Batili ülkelerden Moskova'ya verilen "kuvvetli bir birliktelik mesaji" olarak degerlendiriliyor.

Ukrayna'dan sonra Rusya'nin siradaki hedefinin Moldova olacagi yorumlarini hatirlatan AB yetkilileri, Avrupa'nin AB yanlisi Moldova hükümetinin arkasinda durdugunu göstermek istedigini vurguluyor.

- Moldova, AB sürecini hizlandirmak istiyor

AB, geçen yil, Rusya'nin Ukrayna'ya saldirisinin baslamasindan yaklasik 3 ay sonra Ukrayna ve Moldova'ya ayni anda "aday ülke" statüsü verdi. Zirve sirasinda da AB'nin Moldova'ya güçlü destegini vurgulamasi bekleniyor.

Zirveden bir gün önce Moldova'ya gelen ve AB'nin bu ülkedeki ortaklik misyonunun açilisini yapan AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, 50'ye yakin devlet ve hükümet baskaninin Kisinev'e gelmesinin Kremlin'e yönelik "çok güçlü bir mesaj" oldugunu vurguladi.

Von der Leyen, "Moldova, Avrupa'nin kalbindedir. Moldova, Avrupa'dir." dedi.

Zirve sirasinda Moldova hükümeti de AB üyelik sürecinin hizlandirilmasi, normalde uzun yillar alacak üyeligin bir an önce verilmesi için basta Almanya ve Fransa olmak üzere üye ülkelerin ve AB yönetiminin liderlerini iknaya çalisacak.

Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu, toplanti öncesinde, ikili görüsmelerinde ülkesinin AB üyeligini gündeme getirecegini, 2030'a kadar üye olmak istediklerini açikladi.

- Azerbaycan-Ermenistan ve Kosova da gündemde

AST, liderlerin fikir alisverisi yapmalari, çözüm bekleyen konulari degerlendirmeleri beklenen bir platform olarak düsünülüyor.

Liderler, bu çerçevede Moldova'daki zirvede, çok sayida ikili ve çoklu görüsme yapacak. Bunlardan biri de Azerbaycan ile Ermenistan arasinda barisa varilmasi amaciyla yürütülen çabalar kapsaminda gerçeklesecek.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, AB Konseyi Baskani Charles Michel'in girisimiyle yürüttükleri müzakerelere Moldova'da devam edecek.

Üç liderin görüsmesine bu kez Almanya Basbakani Olaf Scholz ile Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron da katilacak.

Zirve sirasinda son günlerde gerginligin yeniden yükseldigi Kosova'daki durum da gündemde. Kosova Basbakani Albin Kurti ile Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, AST toplantisina katilan liderler arasinda yer aliyor. Iki liderin katilimi, konuyu görüsmek için liderler açisindan firsat olarak görülüyor.

Ayrica zirve sirasinda liderler arasinda yuvarlak masa toplantilari yapilacak. Liderlerin 4 grup halinde katilacagi toplantilar, güvenlik, enerji ve ulastirma ana basliklarinda düzenlendi.

- Güvenlik için NATO uçaklari havada

Zirve nedeniyle Kisinev'de genis güvenlik önlemleri de alindi. Hava sahasi uçusa kapatilirken, AWACS olarak bilinen NATO'ya bagli havadan erken ihbar uçaklari, güvenlige katki saglamak üzere müttefik hava sahasinda görev yapiyor.

Ayrica güvenlik güçleri, sehrin ana caddelerini tutarken, bazi yollar trafige kapatildi. Gazeteciler, sehrin 40 kilometre disindaki zirvenin yapildigi Mimi Kalesi'nin bulundugu Bulboaca bölgesine trenlerle tasindi. Güvenlik nedeniyle bölgeye alternatif ulasim imkani saglanmadi. Yaklasik 50 ülkeden gelen gazeteciler, 1 saat süren tren yolculugunun ardindan bölgeye ulasti.