Savcilar Pentagon sizintilarinin saniginin tutuksuz yargilanmasi talebine karsi çiktiKasim Ileri

Savcilar Pentagon sizintilarinin saniginin tutuksuz yargilanmasi talebine karsi çiktiKasim Ileri

WASHINGTON (AA) – ABD’de savcilik, Amerikan ordusuna ait gizli belgeleri internet ortaminda yayinladigi iddiasiyla tutuklanan Ulusal Hava Muhafizlari askeri Jack Teixeira’nin kaçabilecegi veya yabanci bir devlete siginabilecegi gerekçesi ile tutuksuz yargilama talebinin reddedilmesini istedi.

ABD Genelkurmay Baskanliginin çok sayida gizli ibareli belgesini Discord üzerinden yaymakla suçlanan 21 yasindaki Teixeira ikinci kez hakim karsisina çikti.

Hakim, Teixeira’nin tutuksuz yargilanmasi konusunda taraflarin görüslerini aldi.

Sorusturmayi yürüten savcilar, süphelinin, geçmisi, elinde çok daha fazla gizli belge oldugu, evindeki aramalarda çesitli silahlar bulundugunu gerekçe göstererek tutuklu yargilanmasini talep etti.

Savcilar ayrica süphelinin kaçma riski bulundugu veya yabanci bir devlete siginabileceginin dikkate alinarak tutuksuz yargilanmasinin riskli olduguna dikkat çekti.

-Evinde farkli tüfekler ve bazuka bulundu

Öte yandan savcilik makaminin bu talebini gerekçelendirmek üzere mahkemeye sundugu belgelerde, Teixeira’nin son bir yildir çok sayida gizli istihbarat bilgisine erisimi oldugu ortaya çikti.

Savcilar, 21 yasindaki askerin evinde yapilan aramalarda basta AR-15 ve AK-47 olmak üzere çok sayida farkli tüfek ve bir bazuka bulundugunu kaydetti.

Ayrica savcilarin sundugu belgelerde süphelinin en son Temmuz 2022’de olmak üzere devletin bilgisayarlarini kullanarak her birinde çok sayida insanin öldürüldügü Rugby Ridge, Las Vegas, Mandalay Bay, Buffalo ve Uvalde silahli saldirilari arastirdigi ifade edildi.

Sosyal medyada siddette meyilli bir dil kullandigi, lise yillarinda okuldan uzaklastirma aldigi bilgilerinin de yer aldigi belgelerde savcilar, Teixeira’nin ülkedeki büyük silahli saldirilara hükümetinin parmaginin olduguna yönelik komplo teorilerine inandigina da isaret edildi.

Hakim savcilik makaminin argümanini incelemek üzere tutuklu veya tutuksuz yargilama konusunda henüz bir karara varmadigini bildirdi.

Öte yandan, Teixeira’nin hakkindaki bu bilgiler tartismalara neden olurken, askere alinirken güvenlik sorusturmasindan nasil geçtigi de merak ediliyor.

Pentagon Sözcüsü Tuggeneral Ryder, günlük basin toplantisinda bu konudaki sorulara yanit vermekten kaçindi.

ABD ordusunun sürekli bir sekilde personelinin güvenlik sorusturmasina tabi tuttugunu ifade eden Ryder, Teixeira’nin durumunun sorusturma altinda oldugunu ve bu konuda yorum yapmayacagini söyledi.

- Sizdirilan belgeler

6 Nisan’da, üzerinde ABD Genelkurmay Baskanliginin armasi bulunan, Ukrayna-Rusya savasi, istihbaratin Rusya, Israil, Kanada, Güney Kore, Çin ve Iran nükleer programina iliskin faaliyetleri dahil önemli konulara iliskin askeri ve istihbarat bakimindan güncel bilgiler içeren belgeler sizdirilmisti.

Twitter ve Rus Telegram kanallarinda yapilan sizintilarin, ABD'nin diplomatik kriptolarinin sizdirildigi 2010 WikiLeaks skandali ve 2013'te dijital izleme faaliyetlerinin sizdirildigi Snowden krizi kadar önemli oldugu belirtiliyor.

Birçok Amerikali uzman WikiLeaks ve Snowden ifsaatlarina karsin yeni sizintinin öneminin, paylasilan belgelerin güncel bilgiler içermesinden geldigine isaret ediyor.

Sizdirilan belgelerin aslinda subat ve martta Discord ve Telegram üzerinden paylasildigi ancak yeni fark edildigi ifade ediliyor.