Diyanet Isleri Baskani Erbas'tan, Dünya Engelliler Günü mesaji:Merve Yildizalp- "Engelli kardeslerimizin, hayatin her alaninda huzur ve güven içinde yer almalari için el ele verelim. Ihtiyaç duyduklari her alanda onlarin yaninda olalim"

Diyanet Isleri Baskani Erbas'tan, Dünya Engelliler Günü mesaji:Merve Yildizalp- "Engelli kardeslerimizin, hayatin her alaninda huzur ve güven içinde yer almalari için el ele verelim. Ihtiyaç duyduklari her alanda onlarin yaninda olalim"

ANKARA (AA) - Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "3 Aralik Dünya Engelliler Günü" dolayisiyla mesaj yayimladi.

Erbas, mesajinda, Cenabihakk'in esref-i mahlukat olarak yarattigi insani sayisiz nimetlerle mükerrem kildigini, yaratilistaki degerini koruyabilmesi ve sahip oldugu nimetlere hakkiyla sükredebilmesi için vahiy ve nübüvvetle ona hakikatin yollarini gösterdigini, bununla birlikte her insanin yaratilistan gelen bir takim haklari ve sorumluluklari oldugunu, Kur'an-i Kerim'de beyan ettigini dile getirdi.

Bunlarin basta onurlu bir hayat yasama hakki olmak üzere kisilerin etnik kökenine, rengine, cografyasina, statüsüne, ekonomik durumuna ve fiziksel özelliklerine göre farklilik göstermeyen degismez temel insani haklar ve sorumluluklar oldugunu belirten Erbas, insanin dünya ve ahiret huzurunu temin için gelen Islam'a göre hayatin bir imtihan alani oldugunu, insanin yeryüzünde kaldigi sürece karsilastigi her seyle sinandigini, bu sinamanin zorluklar, mesakkatler yönüyle oldugu gibi imkan ve zenginlikler açisindan da olabildigini aktardi.

Insana düsenin bu gerçegin farkinda olarak sabir, sükür, metanet, güzel ahlak ve ümit ekseninde yasamak oldugunu, aksi halde insanin, karsilastigi zorluklar neticesinde isyanin, ümitsizligin, azginligin ve sorumsuzlugun girdabinda helake dogru sürüklenecegini anlatan Erbas, "Zira Yüce Rabbimiz, Hucurat Suresi 13. ayetinde insanlar için en temel deger olarak 'takva' ölçüsünü belirlemistir. Peygamber Efendimiz (sas) de 'Allah sizin dis görünüslerinize ve mallariniza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar' buyurarak insani degerli kilacak asil unsurun takva olduguna isaret etmistir." ifadesini kullandi.

Takva bilincinin, insanin her türlü söz, tutum ve davranislarini adalet, merhamet ve emanet ekseninde gerçeklestirmesini gerektirdigini vurgulayan Erbas, bu bilincin, insanin çevresine karsi tavrini; engellilere, yetimlere, yaslilara, kendinden olmayanlara ve bütün tabiata bakisindaki ahlaki durusu saglayan en temel deger oldugunu belirtti.

Erbas, takva bilincine erisen hiçbir kalpte, fiziksel farkliliklarindan dolayi bir baskasini küçümseme, dislama ve hakir görme gibi süfli duygularin barinamayacagini dile getirerek, söyle devam etti:

"Allah'a hakkiyla iman edenler, bu tür çirkinliklerden daima uzak dururlar. Diger taraftan bu bilinç, Müslümanlarin her türlü engeli asmada birbirleriyle yardimlasmasini gerektirir. Dolayisiyla Allah katinda degerli olmak isteyen bir Müslüman, kardesini asla yardimsiz, sahipsiz ve umutsuz birakmaz. Onun dünya sikintilarindan bir sikintisini giderdiginde, Allah'in da kendisinin kiyamet günündeki sikintilarindan birini giderecegi inanciyla hareket eder.

O halde engelli kardeslerimizin hayatin her alaninda huzur ve güven içinde yer almalari için el ele verelim. Ihtiyaç duyduklari her alanda onlarin yaninda olalim. Karsilastiklari zorluklari asabilmeleri için onlara destek olalim. Imkan ve firsatlardan hakkiyla istifade edebilmeleri hususunda azami gayret sarf edelim."

- "Büyük bir hassasiyetle hizmet üretmeye devam ediyoruz"

Erbas, basta engelliler olmak üzere, milletin her ferdinin ibadetlerini kolaylikla yapabilmesi için büyük bir hassasiyetle hizmet üretmeyi sürdürdüklerini anlatti.

Engelli vatandaslara yönelik Braille alfabesi ile Kur'an-i Kerim ve Elif-Ba basilmasi, hutbelerin ve vaazlarin isaret diline aktarilmasi, isitme ve görme engelliler için Kur'an kurslarinda özel siniflar olusturulmasi, radyo ve televizyon programlari gibi mevcut hizmetleri daha da artirmanin gayreti içerisinde olduklarini belirten Erbas, hizmetlere kolaylikla erisebilen ve en güzel sekilde istifade eden engellilerin hayallerini gerçeklestirmelerine destek olmanin ve bu alanda nice basari öykülerine sahitlik etmenin sevinç ve onurunu yasadiklarini kaydetti.