Bakan Dönmez, Iskenderun'da depremzedelerin barinacagi gemiyi incelediHalil Fidan- Acil durumlarda insani yardim amaciyla kullanilabilecek yüzer yasam kentleri konseptinin ilk gemilerinden olan Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan'da yasam alanlarinin yani sira, çocuk kresi, egitim, saglik, asevi ve sosyal alanlariyla modern bir kentin çesitli imkanlari yer aliyor

Bakan Dönmez, Iskenderun'da depremzedelerin barinacagi gemiyi incelediHalil Fidan- Acil durumlarda insani yardim amaciyla kullanilabilecek yüzer yasam kentleri konseptinin ilk gemilerinden olan Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan'da yasam alanlarinin yani sira, çocuk kresi, egitim, saglik, asevi ve sosyal alanlariyla modern bir kentin çesitli imkanlari yer aliyor

HATAY (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, depremzedelerin geçici olarak barinmasi için Iskenderun Limani'na yanasan Karadeniz Holding'e ait Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan gemisinde incelemelerde bulundu.

Bakan Dönmez, gemideki incelemede yetkililerden bilgi aldiktan sonra gazetecilere, Iskenderun'da geçici barinmayla alakali olarak hazirliklarin hem karada hem de gemileri kullanmak suretiyle denizde hizla devam ettigini söyledi.

Buraya daha önce 2 kruvaziyer tarzi geminin geldigini ve burada yaklasik 2 bin depremzedenin konakladigini hatirlatan Fatih Dönmez, söyle konustu:

"Insallah bir hafta sonra ikinci gemi de gelecek. Bu iki gemide de toplamda 3 bin kisiyi misafir edecegiz. Bu tarz gemiler belki de dünyada da ilk defa aslinda tasarlaniyor. Bu arada hayirsever is insanina da tesekkür etmek istiyorum. Onlar daha önce Türkiye'de veya dünyanin muhtelif yerlerinde benzer bir afet yasandiginda ne tür bir barinma ihtiyaci olur diye çözüm üretmislerdi. Bugün de simdi o çözümlerden bir tanesini buraya getirmis olduk. Türkiye'deki tersanelerde dizayn edildi. Baslangiçta baska bir amaç için tasarlanmis gemi, konaklama sekline dönüstürülmüs oldu. Bir yerde yüzen otel haline gelmis oldu."

- "Gemide siniflarimiz var"

Geminin özellikleri hakkinda bilgiler veren Dönmez, söyle devam etti:

"Gemimizde özellikle okul çagindaki çocuklarimiz için muhtelif sayida ve kapasitede dersliklerimiz, siniflarimiz var. Onlarin siralari kondu, televizyonlari var. Yine vatandaslarimizin sosyal ihtiyaçlarini giderebilecegi çesitli mekanlar var geminin içerisinde, üstünde. Hatta gençlerimizin oyun oynayabilecegi bir mini hali saha var geminin üstünde. Tabii ki normal yasamimizdaki standartlari geminin içerisine verme imkanimiz yok ama en azindan bazi sosyal ihtiyaçlarini karsilayabilecegi imkani saglayacagiz. Yine gemimizde vatandaslarimiza sabah kahvaltilar verilecek. Öglen ve aksam yemeklerinde rihtimda asevi hazirliyoruz. Yine bu sirketimiz yaklasik 7 yüz kisinin konaklayacagi bir konteyner kenti de planliyor ayni bölgede. Böylece özellikle Iskenderun ve civarinda yine Antakya merkezi olmak üzere su anda geçici barinma ihtiyaci olan vatandaslarimiza bir kapasite olusturmus olduk."

Bakan Dönmez, bunun yani sira Iskenderun'da konteyner kent çalismalarinin da yogun sekilde devam ettigini belirterek, bu anlamda desteklerinden dolayi sponsorlara ve belediyelere tesekkür etti.

- Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan

Acil durumlarda insani yardim amaciyla kullanilabilecek yüzer yasam kentleri konseptinin ilk gemilerinden olan Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan'da yasam alanlarinin yani sira, çocuk kresi, egitim, saglik, asevi ve sosyal alanlariyla modern bir kentin çesitli imkanlari yer aliyor.

Toplam 1500 kisinin yasayabilecegi Süheyla Sultan yüzer yasam kentinde klima, televizyon, buzdolabi ve her biri 12 kisilik 72 oda ile her biri 4-6 kisilik 116 oda bulunuyor.

900 ögrenci için 18 derslik ile sürekli egitim saglanabilen, bilgisayar laboratuvari, konferans ve iletisim merkezi yer alan Süheyla Sultan yüzer yasam kenti, poliklinik ve revirlerin yani sira 20 kisilik yatarak tedavi saglanabilecek saglik alanlarini da içeriyor.