Meksika Disisleri Bakani, ABD vatandaslarinin fentanil kaçakçiliginda basi çektigini belirttiMehmet Alaca

Meksika Disisleri Bakani, ABD vatandaslarinin fentanil kaçakçiliginda basi çektigini belirttiMehmet Alaca

MEXICO CITY (AA) - Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard, ülkesinden ABD'ye fentanil kaçakçiligi yapan baslica kisilerin Amerikan vatandaslari oldugunu söyledi.

Ebrard, dün yaptigi açiklamada, ABD ile Meksika arasinda uyusturucu trafigi konusunda bir süredir devam eden tartismalara iliskin degerlendirmede bulundu.

Fentanil kaçakçilarinin çogunun Meksika gümrüklerinde yakalandigini belirten Ebrard, "Fentanil ile tutuklananlarin arasinda en fazla sayiyi ABD vatandaslari olusturuyor. Bunlar göçmen veya Meksikali degil." dedi.

- Fentanil kaçakçilarinin yüzde 86,3'ü ABD vatandasi

ABD'de düsünce kurulusu Cato Enstitüsünün raporuna göre, 2021'de hüküm giymis fentanil kaçakçilarinin yüzde 86,3'ünü ABD vatandaslari olusturuyor. Bu oran, ayni suçtan hüküm giyen düzensiz göçmenlerin on katindan daha fazla.

Rapor, ayrica fentanil ele geçirilen vakalarin 90'inin düzensiz göç yollarinda degil, yasal geçis noktalarinda yasandigini ortaya koydu.

ABD vatandaslari, yasal olarak sinir kapilarinda daha az incelemeye tabi tutuluyor.

Meksika'da fentanil üretimi ve kaçakçiligi, ülkenin uyusturucu kartelleriyle mücadelesi açisindan önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Washington, güneydeki komsularina, illegal yollarla ABD'ye getirilen fentanil ürünlerinin Meksika'daki üretim ve dagitimini engelleme çabalarini artirmalari için baski yapiyor.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, ABD'de her gün 150'den fazla kisi fentanil gibi sentetik uyusturucular nedeniyle hayatini kaybediyor.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 9 Mart'taki basin toplantisinda, ülkesinde fentanil üretimine dair uygun kontrollerin bulunmadigi yönündeki iddialari reddederek, bu sorunla ülkesinin degil ABD'nin ugrasmasi gerektigini söylemisti.

Meksika Silahli Kuvvetleri, geçen hafta Baja California eyaletinin Tijuana sehrinde 1,8 milyondan fazla fentanil hapi ve 400 kilo metamfetamin ele geçirmisti.