Çin savas uçaklari, Tayvan hava sahasina girdiEmre Aytekin- Daha önce Tayvan'in Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi ilan ettigi bölge ile Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi uçuslari düzenli hale getiren Çin, ilk kez Ada'nin "hava sahasi" olarak tanimlanan bölümüne pes pese uçuslar yapti - Tayvan, uçuslar nedeniyle, tespit-takip vasitalari ile hava savunma sistemlerini devreye soktu

Çin savas uçaklari, Tayvan hava sahasina girdiEmre Aytekin- Daha önce Tayvan'in Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi ilan ettigi bölge ile Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi uçuslari düzenli hale getiren Çin, ilk kez Ada'nin "hava sahasi" olarak tanimlanan bölümüne pes pese uçuslar yapti
- Tayvan, uçuslar nedeniyle, tespit-takip vasitalari ile hava savunma sistemlerini devreye soktu

PEKIN (AA) - Çin'e ait savas uçaklarinin, egemenlik ihtilafi içinde oldugu Tayvan'in "hava sahasi" olarak tanimlanan bölümüne girdigi bildirildi.

Tayvan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, bugün sabah saatlerinden itibaren J-11, J-16, H-6, YU-20 ve AWACS tipi uçaklarin oldugu 37 hava aracinin, uzun mesafe kesif egitimi sirasinda Ada'nin hava sahasinin güneybati bölümüne girdigi belirtildi.

Açiklamada, Tayvan ordusunun, savas uçaklari, gemiler, tespit-takip vasitalari ve karaya konuslu füze sistemleriyle durumu yakindan takip ettigi bildirildi.

Çin savas uçaklari egemenlik ihtilafi içindeki Ada'nin hava sahasina ilk kez bu kadar çok sayida uçakla pes pese uçuslar yapti.

Pekin, daha önce, Tayvan'in Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi (ADIZ) ilan ettigi bölge ile Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi uçuslari düzenli hale getirmisti fakat bu uçuslarda Ada'nin hava sahasina girilmiyordu.

Hava sahasi, uluslararasi hukukta kiyidan 22 kilometre mesafedeki kara sulari üzerindeki hava sahasini içine alan bölgeyi tanimliyor.

Uluslararasi hukukta tanimi bulunmayan ve herhangi bir uluslararasi otorite tarafindan denetlenmeyen Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi ise genelde ülkelerce tek tarafli ilan ediliyor. Tanimlama sahasi, ülkenin tanimli hava sahasini ihlal niyeti olmayan sivil uçaklari kapsamina almiyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit olarak degerlendirilip uyariliyor.