Çay atiklarini deriye dönüstürüp ekonomiye kazandiriyorlarBiriz Özbakir- Çay fabrikalarindan çikan atiklardan birçok sektörde kullanilabilen deri ürünler imal eden girisimci Nükhet Rubin: - "Zaten atik olmus, dogaya birakilacak bir ürünü biz alip malzeme haline getiriyoruz ve tabii ki enerji kullanmamamiz karbon ayak izimizi daha da azaltiyor"

Çay atiklarini deriye dönüstürüp ekonomiye kazandiriyorlarBiriz Özbakir- Çay fabrikalarindan çikan atiklardan birçok sektörde kullanilabilen deri ürünler imal eden girisimci Nükhet Rubin:
- "Zaten atik olmus, dogaya birakilacak bir ürünü biz alip malzeme haline getiriyoruz ve tabii ki enerji kullanmamamiz karbon ayak izimizi daha da azaltiyor"

ISTANBUL (AA) - BIRIZ ÖZBAKIR - Çay üretimi sonrasi kalan atiklari bitkisel bazli deri üretiminde kullanarak ekonomiye kazandiran girisimci Nükhet Rubin, dogaya birakilacak bir ürünü malzeme haline getirdiklerini, üretim sürecinde tasarruf ettikleri enerji sayesinde de karbon ayak izini azalttiklarini belirtti.

Türkiye'de Dogu Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarindan olan çay bitkisi, toplanip fabrikada islendikten sonra kuru çay olarak tüketiciye sunulurken, bu süreçte ortaya önemli miktarda atik çikiyor. Bu atiklar hayvan yemi olarak degerlendirilmelerinin yani sira artik bitki bazli deri üretiminde de ham madde olarak kullaniliyor.

Çay atiklarini deri üretiminde degerlendiren Zamaks Metal adli sirketin ortaklarindan Nükhet Rubin, AA muhabirine, bu alanda Türkiye'deki tek firma olduklarini söyledi.

Tekstil ve aksesuar sektöründe organik ve geri dönüsümlü imalat asamalariyla ilgili 2001'den bu yana girisimlerde bulunduklarini, bu sayede çay derisi üretme fikrinin altyapisini da hazirlamis olduklarini anlatan Rubin, "Ilerleyen dönemlerde Italya'da imal edilen farkli bitki özlü derileri Türkiye'ye ve baska ülkelere pazarlamaya basladik. O dönemde biz de gerek Türkiye'den gerek yurt disindan bazi profesörler ile 'Beraber ne çikarabiliriz?' diye düsündük ve onun arastirmasina girdik. AR-GE departmaninin çalismalari sonucu çay posasindan olumlu sonuçlar aldik." diye konustu.

Ürettikleri derinin giyim ve otomotiv döseme gibi sektörlerden talep gördügünü ayrica çanta, cüzdan ve kemer yapiminda kullanildigini bildiren Rubin, "Zaten atik olmus, dogaya birakilacak bir ürünü biz alip malzeme haline getiriyoruz ve tabii ki enerji kullanmamamiz karbon ayak izimizi daha da azaltiyor. Ayni zamanda Karadeniz'de atik olan bir ürünü alip, Türkiye içinde imalatini yapip, Istanbul'dan pazarlamasini yapiyoruz. Yani tamamiyla lokal bir malzeme ortaya çikmis oluyor ve bunu dünyaya pazarliyoruz." sözlerini sarf etti.

- "Atiklarin atigini biz aliyoruz"

Rubin, çay derisinin üretim süreci hakkinda su bilgileri verdi:

"Karadeniz Bölgesi'nde imalati, ürün gelistirmesi olan çayimizin toplandiktan sonra kesilme ve kurutma asamasi oluyor. Kurutma asamasindan sonra ortaya çikan atiklar var. O atiklardan ayni zamanda hayvan yemi de yapiliyor. Bu atiklarin bir kismi o sektöre veriliyor. Atiklarin atigini da biz aliyoruz. Aslinda gerçek atik bu ve bu atigi daha da ögüterek biz kendi bilesimimizi hazirliyoruz. Bu bilesimin içerisinde kimyasal olmayan dogal ürünler var. O dogal ürünlerle beraber geri dönüsümlü kumas üzerine, örnegin organik pamuktan üretilmis ham bez üzerine, suni deri yapimi asamasinda yapildigi gibi bir katman olusturuyor ve bu katmanlari makineler araciligiyla kumasin üstüne yayarak, kurutarak, renk vererek ve biyolojik polietilenle beraber bunu bitmis deri ürün haline getiriyoruz."

Çay derisinin yüzde 80 oraninda geri dönüsümlü maddelerden imal edildigini vurgulayan Rubin, üretim sürecinde sadece kumas asamasinda su kullanildigini, bunun disinda susuz bir imalat gerçeklestirdiklerini aktardi. Rubin, "Kumasi yaparken harcanan su miktari metre basina yaklasik üç litre. Özellikle geri dönüsümlü polyester üretimi yapiyoruz ve orada pamukta oldugu gibi çok fazla bir su kullanimi yok." ifadelerini kullandi.

- Hayvansal deri üretimine bir alternatif sunuyorlar

Atik miktarinin azaltilmasina katkida bulunduklarini, bunun yani sira hayvansal deriye alternatif bitki bazli deri üretimiyle hayvanlarin zarar görmelerini de engellemek istediklerini dile getiren Rubin, ürünlerinin PETA'dan (Hayvanlara Etik Muamele Için Mücadele Edenler) akredite oldugu bilgisini paylasti.

Kullandiklari malzemeler dogal oldugu için çay derisinden imal edilen ürünlerin saglik açisindan herhangi bir sorun yaratmasinin mümkün olmadigini ifade eden Rubin, bitki özlü deri üretiminde yapilmasi gereken tüm testleri yaptiklarinin da altini çizdi.

Rubin, sözlerini, "Geri dönüsümlü malzemelerin kullanilmasi hepimiz açisindan çok önemli, çocuklarimiza daha iyi bir gelecek birakmak için bu tarz ürünlere agirlik verilmesi gerektigini düsünüyorum." diyerek tamamladi.