Brent petrolün varil fiyati 88,75 dolarZeynep Beyza Kiliç

Brent petrolün varil fiyati 88,75 dolarZeynep Beyza Kiliç

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 88,75 dolardan islem görüyor.

Dün 89 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.17 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,28 düsüsle 88,75 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 85,78 dolardan alici buldu.

Petrol fiyatlari geçen hafta, Suudi Arabistan ve Rusya'nin arz kesintilerine ekimde de devam edecegini açiklamalarinin ardindan yilin en yüksek seviyelerine çikti. Yüksek fiyatlardan faydalanmak isteyen yatirimcilarin kar amaçli satislari haftanin ikinci gününde petrol fiyatlarinin düsüsünde etkili oldu.

Suudi Arabistan temmuzda basladigi günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasinin süresini eylül ayini kapsayacak sekilde uzatmisti. Rusya tarafinda ise OPEC+ grubu ile yapilan arz kesintisi anlasmasina iliskin detaylarin hafta içi açiklanmasi bekleniyor.

Uzmanlar, Rusya ve OPEC+ ülkelerinin üretimlerini daha da düsürmelerinin piyasalar üzerindeki etkisini yakindan takip ediyor.

ABD dolari, bu hafta ABD Merkez Bankasi (Fed) konusmacilarinin açiklamalari öncesinde üç ayin en yüksek seviyelerine dogru ilerliyor. Petrol fiyatlarinin düsüsünde diger para birimleri karsisinda ABD dolarinin güçlenmesi de etkili oldu. Dolar endeksi saat 09.11 itibariyla dünkü kapanisa göre yüzde 0,18 artarak 104,237 oldu. Güçlü dolarin, döviz kullananlar için petrolü daha pahali hale getirerek talebi düsürmesi bekleniyor.

Öte yandan, dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'de is gücü piyasasina iliskin verilerin Fed'in yilin geri kalaninda faiz artirimina gitmeyecegi yönündeki öngörüleri güçlendirmesi fiyatlarin düsüsünü kisitladi.

Brent petrolde teknik olarak 89,01 ile 89,06 dolar araliginin direnç, 88,69 ile 88,58 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.