Brent petrolün varil fiyati 75,48 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 75,48 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 75,48 dolardan islem görüyor.

Dün 75,73 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 75,23 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati bugün saat 08.59 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,33 artisla 75,48 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,20 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi (SPR) için petrol satin alma planlari ve Kanada'da yasanan orman yanginlarinin arz endiselerini tetiklemesi etkili oldu.

ABD yönetimi, stratejik petrol rezervi için agustosta teslim edilmek üzere 3 milyon varile kadar ham petrol alacagini duyurdu. Açiklamada, yeni alimlarin Teksas'taki Big Hill Stratejik Petrol Rezervi için yapilacagi kaydedildi.

ABD Baskani Joe Biden, Rusya'nin Ukrayna'da baslattigi savasin ardindan ABD'de hizla artan benzin fiyatlari karsisinda geçen yil martta, ülkenin stratejik petrol rezervinden toplamda 180 milyon varilin üzerinde petrolün piyasaya sürülmesine izin vermisti.

Dünyanin en büyük petrol ithalatçisi Çin'de ise nisanda petrol rafinerisi üretimi geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 18,9 artarak tarihin ikinci en yüksek seviyesine ulasti.

Söz konusu veriler, Çin'in Kovid-19 kisitlamalarini kaldirmasinin ardindan ülkede talebin toparlanmayi sürdürdügüne yönelik algiyi güçlendirerek fiyatlari destekleyen baska bir unsur oldu.

Kanada'nin batisinda yer alan Alberta eyaletinde 6 Mayis'ta baslayan, ardindan British Columbia bölgesine siçrayan orman yanginlarinin ise ulusal üretimin yüzde 3,7'sine denk gelen günde en az 319 bin varil petrol esdegeri üretimin kesilmesine neden olduguna yönelik haber akisi da arz endiselerini artirarak fiyatlari yükseltiyor.

Öte yandan, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin mayistan itibaren uygulamaya koyduklari günlük 1,2 milyon varillik kesintinin, yilin ikinci yarisinda arz daralmasi yasanacagina yönelik endiseleri desteklemesi de fiyatlari desteklemeyi sürdürüyor.

Brent petrolde teknik olarak 76,15 ile 77,08 dolar araliginin direnç, 73,89 ile 72,56 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.