Avustralya’da elektronik sigara satisi, "gençlerin sagligini etkiledigi" gerekçesiyle sinirlandirildiIbrahim Hakki Çetinkaya

Avustralya’da elektronik sigara satisi, "gençlerin sagligini etkiledigi" gerekçesiyle sinirlandirildiIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Avustralya, okullarda ve gençler arasinda yayginlastigi, sagliga tehdit olusturdugu gerekçesiyle elektronik sigara satisina sinirlama getirdi.

BBC’nin haberine göre, Avustralya Saglik Bakani Mark Butler, yaptigi açiklamada, elektronik sigaranin gençler arasinda gittikçe popülerlestigini ve yeni nesil nikotin bagimlilari yarattigini belirterek, satisinin eczanelerle sinirlandirilacagini bildirdi.

Butler, "Büyük sigara sirketleri, tipki sigaraya yaptiklari gibi baska bir bagimlilik yapici ürünü alip, parlak ambalajlara sardi ve yeni nesil nikotin bagimlilari yaratmak için çesitli aromalar ekledi." ifadesini kullandi.

Kandirildiklarini dile getiren Butler, 52 yasinda oldugunu vurgulayarak "Benim yasimdaki 70 kisiden sadece 1'i elektronik sigara içiyor." dedi.

Butler, bu ürünlerin kasitli olarak çocuklari hedef aldigina ve perakende magazalarinda "seker ve çikolatalarin yaninda" kolayca bulunabildigine isaret ederek, elektronik sigaranin liselerde "bir numarali davranis sorunu" haline geldigine dikkati çekti.

Avustralya medyasina göre de Saglik Bakanligi, bazi okul tuvaletlerine elektronik sigara için dedektörler kurmaya basladi.

Arastirmalar, 14-17 yaslarindaki 6 Avustralyali gençten birinin, 18-24 yaslarinda ise 4 gençten birinin elektronik sigara kullandigini gösteriyor.