BAE, Israil Cumhurbaskani ve Basbakanini Dubai'deki iklim konferansina davet ettiZein Khalil,Gülsen Topçu

BAE, Israil Cumhurbaskani ve Basbakanini Dubai'deki iklim konferansina davet ettiZein Khalil,Gülsen Topçu

KUDÜS (AA) - Birlesik Arap Emirliklerinin (BAE), Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaskani Isaac Herzog'a kasim ayinda Dubai'de yapilmasi planlanan iklim konferansina (COP28) katilmalari için resmi davet gönderdigi belirtildi.

Konuya iliskin açiklama, BAE'nin Tel Aviv Büyükelçiliginin Twitter hesabindan Ibranice yapildi.

Açiklamada, BAE'nin Tel Aviv Büyükelçisi Muhammed Al Haca'nin, BAE Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve Basbakan Yardimcisi Seyh Muhammed bin Rasid adina konferans davet mektuplarini Netanyahu ve Herzog'a teslim ettigi kaydedildi.

Twitter'da, Netanyahu ve Herzog'un, Al Haca'dan davet mektuplarini aldiklarini anin fotograflari da paylasildi.

Israil Haaretz Gazetesinin haberine göre, Basbakan Netanyahu, hükümetin aralik ayi sonlarinda yemin ederek göreve baslamasindan kisa bir süre sonra BAE'yi ziyaret etmeyi planlamis ancak Israil'in asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir'in göreve gelisinden günler sonra 3 Ocak'ta Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesinin ardindan bu ziyaret ileri bir tarihe ertelenmisti.

Netanyahu'nun konferansa katilmasi durumunda basbakan olarak BAE'yi ilk ziyareti olacak. Herzog ise ilki 2022 baslarinda, ikincisi ise ayni yilin mayis ayinda olmak üzere BAE'yi iki kez ziyaret etmisti.

BAE Disisleri Bakanligi daha önce yaptigi açiklamada, Ben-Gvir'in 21 Mayis'ta Israil güçlerinin yogun korumasi altinda Harem-i Serif'e girmesini kinamis ve Israil makamlarini tansiyonu düsürmeye ve bölgede istikrarsizliga sebep olacak adimlar atmamaya çagirmisti.

Israil ile BAE 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle iliskileri normallestirme anlasmasi imzalamisti.