Izmit Körfezi'nde dip çamuru temizligi basladiKadir Yildiz,Sengül Azbay- Iki etapli proje kapsaminda, 720 hektarlik alandan yaklasik 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek- Çamurun dipten borularla çikarilarak "susuzlastirma tesisi"ne tasinacagi projenin 5 yilda tamamlanmasi planlaniyor

Izmit Körfezi'nde dip çamuru temizligi basladiKadir Yildiz,Sengül Azbay- Iki etapli proje kapsaminda, 720 hektarlik alandan yaklasik 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek- Çamurun dipten borularla çikarilarak "susuzlastirma tesisi"ne tasinacagi projenin 5 yilda tamamlanmasi planlaniyor

KOCAELI (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ortakliginda hayata geçirilen "Izmit Körfezi Dogu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlastirilmasi ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsaminda çamur çekimine baslandi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'un katilimiyla Interteks Alani'nda düzenlenen Izmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'nde konusan Vali Seddar Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde sessiz ve büyük bir devrim gerçeklestirdigini belirterek, hayal olan ne varsa gerçeklestirildigini söyledi.

Savunma sanayisinde milli muharip uçak KAAN'in motor çalistirdigini ve taksi yaptigini, TCG Anadolu'nun hizmete alindigini dile getiren Yavuz, "Dün teknoloji pesinde kosan, bize gelismis imkanlari paramizla dahi vermeyen küresel güçlere karsi artik Türk milleti 'Biz de variz.' diyor. Iste bu iddiali durus, bu milli durus bizim bekamizin da elbette garantisidir. Büyük Atatürk'ün kurdugu Türkiye Cumhuriyeti Devleti, elbette aziz milletimizin omuzlari üzerinde yükselecektir. Aziz milletimiz hizmet edenleri de asla unutmayacaktir, kalbine ve gönlüne yazacaktir." ifadelerini kullandi.

Yavuz, bugün de devrim niteliginde bir hizmet için bir arada olduklarini aktararak, çalismanin hayata geçirilmesi için emek verenlere tesekkür etti.

- "Temizlik yapacagimiz alan 656 futbol sahasi büyüklügünde"

Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin da büyük bir çevre projesi baslattiklarini kaydetti.

Izmit Körfezi'nin ucunda yillardir biriken çamur olduguna isaret eden Büyükakin, bunun içinde agir metaller, azot, fosfor ve kursun bulundugunu anlatti.

Büyükakin, bunlarin temizlenmesi gerektigini vurgulayarak, bu anlamda TÜBITAK ve Istanbul Üniversitesiyle çalismalar yaptiklarini dile getirdi.

Çalismalarla çamurun nasil temizlenecegini planladiklarini aktaran Büyükakin, "Bugün körfezin uç tarafindaki çamuru almaya basliyoruz. 5 yillik bir proje. 120 milyon dolarlik bir proje." dedi.

Büyükakin, proje bütçesinin Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan saglandigini dile getirerek, "Gemi vasitasiyla denizin dibindeki çamur borularla çekilecek. Membran dedigimiz sistemin içine alinacak, sulandirilarak. Su, denize geri birakilacak. Kirli olan, denizden alinmasi gereken çamur ise bertaraf için alandan uzaklastirilacak. Temizlik yapacagimiz alan 656 futbol sahasi büyüklügünde. Bizler sizin gibi insanlara hizmet etmekten gurur duyuyoruz." diye konustu.

- Projenin 5 yilda tamamlanmasi planlaniyor

Iki etapli proje kapsaminda 720 hektarlik alanda yaklasik 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek.

Projenin ikinci etabinin hayata geçirilmesi sonrasi Izmit Körfezi'nin eski günlerine kavusarak adeta "dev bir akvaryum" görünümü kazanmasi bekleniyor.

Çamurun dipten borularla çikarilarak Izmit Atletizm Pisti'nin arkasina kurulan "susuzlastirma tesisi"ne tasinacagi projenin 5 yilda tamamlanmasi planlaniyor.