ABD Temsilciler Meclisi Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesini talep eden yasa tasarisini oyladiEkip

ABD Temsilciler Meclisi Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesini talep eden yasa tasarisini oyladiEkip

NEW YORK (AA) - ABD Kongresinin alt kanadi Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Milletvekili Matt Gaetz'in sundugu, Baskan Joe Biden'i tüm Amerikan askerlerini Suriye'den çekmeye çagiran yasa tasarisini oyladi.

Tasari, 103 "evet" oyuna karsin 321 "hayir" oyuyla reddedildi.

Demokratlardan 56, Cumhuriyetçilerden de 47 milletvekili tasariya destek verdi.

Gaetz, Amerikalilarin Suriye'nin nasil büyük güçlerin rekabet sahasi haline geldigini merak edebileceklerini belirterek, Suriye'de olusan karmasik denkleme isaret etti.

Suriye rejiminin kendi halkina ates açmasiyla baslayan olaylarda Körfez ülkelerinin muhalefete verdigi destegi hatirlatan Gaetz, Iran'in da Suriye'yi desteklemekle kalmayip Hizbullah'i da sahaya sürdügünü ve Suriye'yi isgal ettigini kaydetti. Gaetz, Rusya'nin da devreye girerek bu sayede Dogu Akdeniz'e inmek suretiyle tabloyu daha da karmasik hale getirdigini söyledi.

- "NATO müttefiki Türkiye" vurgusu

Gaetz, Suriye'de bulunan PKK/YPG güçlerini kastederek, "Bütün bunlarin üstüne Suriye'ye savas ilan eden Kürtler ortaya çikti ve durumu daha da karmasik hale getiren ise Kürtlerin NATO müttefikimiz Türkiye ile de çatisma halinde olmasi." ifadelerini kullandi.

ABD'nin 2015'te Suriye'deki "karmasaya" dahil oldugunu ve burada Amerikalilarin hayatlarini kaybettigini belirten Gaetz, ayni zamanda bu kapsamda milyarlarca dolar harcandigini vurguladi. Gaetz ayrica Türkiye'nin Suriye'de DEAS'la mücadele ettigini, Suriye rejimi ve Rusya'nin terör örgütü üzerinde baski kurabilecegi bir ortamda terör örgütü DEAS'in varligi ve yoklugu arasinda 900 Amerikan askerinin olduguna inanmadigini belirtti.

Milletvekillerini, ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Basmüfettisliginin DAES ile mücadeleye kararli destek operasyonuna iliskin raporu okumaya davet eden Gaetz, buna göre DEAS'in ABD için artik bir tehdit olusturmadigini ileri sürdü.

- "ABD ordusunun görevi Amerikalilarin vergileriyle yabanci topraklarda savas çikartmak degil"

Tasariya destek sunan Cumhuriyetçi Milletvekili Marjorie Taylor Greene de ABD Savunma Bakanliginin yabanci ülkelerde Amerikali vergi mükelleflerinin pahasina savas açmamasi gerektigi görüsünü savundu.

Greene, Savunma Bakanliginin Suriye'de degil, ülkeye uyusturucu sokan Meksikali kartellerle mücadele etmesi gerektigini söyledi.

Seçmen bölgesinden hiçbir Amerikalinin kendisine "Suriye'de savasa girmeliyiz." demedigini ifade eden Greene, birçok Amerikan askerinin yabanci topraklarda yasamini yitirdigine dikkati çekti.