AB Türkiye Delegasyonu Baskani Meyer-Landrut, Kahramanmaras'ta is dünyasi temsilcileriyle görüstüSerhat Zafer,Alper Korkmaz,Halife Yalçinkaya- Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: - "Pazartesi Brüksel'de bagisçilar konferansi düzenlenecek. AB olarak, mümkün oldugunca Türkiye ve Türk halki için uluslararasi destegi seferber etmek amacindayiz"

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Meyer-Landrut, Kahramanmaras'ta is dünyasi temsilcileriyle görüstüSerhat Zafer,Alper Korkmaz,Halife Yalçinkaya- Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut:
- "Pazartesi Brüksel'de bagisçilar konferansi düzenlenecek. AB olarak, mümkün oldugunca Türkiye ve Türk halki için uluslararasi destegi seferber etmek amacindayiz"

KAHRAMANMARAS (AA) - AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari Genel Müdürlügü (ECHO) Türkiye Baskani Devrig Velly ve beraberindeki heyet, 6 Subat’ta meydana gelen depremlerin merkez üssü Kahramanmaras’ta ziyaretlerde bulundu.

Meyer-Landrut, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Buluntu, Oda Meclis Baskani Hanefi Öksüz ve Ticaret Borsasi Baskani Mustafa Narli ile görüsmesinde yaptigi konusmada, depremde hayatini kaybedenlere bassagligi diledi.

Kahramanmaras'in tam yikimin merkezinde bir sehir olduguna deginen Meyer-Landrut, "Buraya gelirken yaptigimiz kisa yolculukta gerçekten inanilmaz bir yikim gördük. Bu yüzden sevdiklerini kaybetmis herkese en derin taziyelerimi iletiyorum." dedi.

- "Ne kadar iyi anlarsak uluslararasi yardimi o kadar hedefe yönelik saglamak mümkün olacak"

Meyer-Landrut, afet bölgesinde insani ihtiyaçlar oldugunu vurgulayarak, "Sehirde barinma, gida ve hijyen ihtiyaci var, bunlari görebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak daha ilerisinde gelecegi de düsünmek gerek. Bu sehir nasil canlandirilacak, nasil ayaga kaldirilacak, bunu da düsünmek gerek. Pazartesi Brüksel'de bagisçilar konferansi düzenlenecek. AB olarak, mümkün oldugunca Türkiye ve Türk halki için uluslararasi destegi seferber etmek amacindayiz." diye konustu.

Konferans öncesi, bölgedeki hasarin ve ihtiyaçlarin neler oldugunu ögrenmesinin önemli olduguna dikkati çeken Meyer-Landrut, is dünyasinin sorunlarini tespit etmek istedigini dile getirdi.

Meyer-Landrut, sektör temsilcilerini dinlemek için sehre geldigini animsatarak, "Mesela is dünyasi için bir sonraki asama nedir? Ne yapilmasi gerekiyor? Bununla ilgili bilgi almak isterim. Çünkü ne kadar iyi anlarsak uluslararasi yardimi o kadar hedefe yönelik saglamak mümkün olacak. Dogrudan is dünyasi, ticaret odalari ile görüserek, sizi dinleyerek. Mesela tedarik zincirine ne oldu, is gücüne ne oldu veya ekonomik olarak tekrar canlandirmak için en fazla ihtiyaç duyulan seyler nedir? Bunlari ögrenmeye ve anlamaya çalisiyorum." seklinde konustu.

- "Avrupa'daki özel sektörün de önemli rol oynamasi gerek"

Türkiye'ye en iyi sekilde destek olmayi arzuladiklarini dile getiren Meyer-Landrut, söyle devam etti:

"Donörler konferansi baslangiç noktasi olacak. Vermek istedigimiz mesaj su; elimizdeki tüm imkanlarla orta ve uzun vadede destek vermeye çalisacagiz. Burada sadece insani yardim saglamak için bulunmuyoruz. Tabii bu da saglanan destegin çok önemli boyutu. Ama bu bölgelerde ekonominin tekrar canlandirilabilmesi en iyi nasil yapilabilir, buna en uygun program nedir? Bunun üzerinde de düsünüyor ve çalisiyoruz."

Meyer-Landrut, uluslararasi bankalarin, Avrupa Birligi ve Almanya'daki kalkinma bankalari ile uluslararasi kalkinma bankalarinin da kredi saglayabilecegini söyleyerek, "Türkiye Cumhuriyeti'yle yaptigimiz isbirligi içerisinde hibeye de mutlaka yer buluruz ama bunu çok iyi ayarlamamiz gerek. TOBB ile çalisma deneyimimiz var zaten ama simdi yeni bir alanda çalisiyor olacagiz. Bir de sorunun boyutunu düsünecek olursak, aslinda tam olarak gereksinimler ve kosullar ne olacak su anda kestirmek zor ama bu konularda çalismalar yapiyoruz." ifadesini kullandi.

Avrupa ülkelerindeki özel sektörün de çalismalarda önemli rol oynamasi gerektigine isaret eden Meyer-Landrut, "Zaten özel sektörün Türkiye'de halihazirda yatirimlari var. Belki Avrupa'dan özel yatirimlari da çekerek, onlarin yeniden yapilandirma ve insa sürecine destek olmalari saglanabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Öksüz de Kahramanmaras'in ekonomide önemli bir sehir oldugunu vurgulayarak, kentteki sanayinin bir an önce ayaga kaldirilmasi gerektigini sözlerine ekledi.

Buluntu, Öksüz ve Narli, is dünyasinin sorunlari ve talepleriyle ilgili Meyer-Landrut'a bilgiler aktardi.