EY Türkiye'nin "Dijital Saglikta Dünya ve Türkiye Perspektifi" raporu yayimlandiHatice Senses Kurukiz- EY Türkiye Saglik ve Yasam Bilimleri Sektör Lideri EY CESA Bölgesi Saglik Sektörü Kidemli Danismani T. Ufuk Eren:- "Global ölçekteki büyüklügü 2018'de 86 milyar dolar, 2020'de 192 milyar dolar olan dijital saglik teknolojileri sektörünün 2025 yilinda 500 milyar dolar büyüklüge ulasacagi tahmin ediliyor"- EY Türkiye Saglik ve Yasam Bilimleri Sektör Lideri Vergi ve Hukuk Bölümü Sirket Ortagi Ah
ISTANBUL (AA) - Uluslararasi danismanlik, denetim ve vergi sirketi EY (Ernst & Young) Türkiye, dijital saglik alaninda Türkiye'nin sahip oldugu firsat ve potansiyele dikkati çekmek amaciyla hazirladigi "Dijital Saglikta Dünya ve Türkiye Perspektifi" baslikli raporunu yayimladi.
EY Türkiye'den yapilan açiklamaya göre, sirket, dijital saglik alanindaki en yeni trendlere ve bu alandaki firsatlara, yayimlanan raporla dikkati çekiyor.
Rapor, geçmisten günümüze dijital sagligin gelisimi, dijital saglikta yatirim ekosistemi, Türkiye'nin dijital saglik yolculugu ve vizyonu gibi konulara yönelik detayli degerlendirmelerden olusuyor.
Sektöre yönelik güncel ve somut veriler içeren raporda, Türkiye'nin dijital saglik pazarini yönlendiren temel dinamikler arasinda, nüfusun artmasi ve yaslanmasi, bilgisayarlarin hesaplama güçlerinin artmasiyla yeni teknolojilerin saglik sektörüne entegrasyonu ve yenilikçi teknolojik çözümlerin yayginlasmasi olarak siralaniyor.
Dijital sagligin günlük hayata saglikli bir sekilde girebilmesi için ise bilgi güvenligi, siber güvenlik ve saglik okur yazarligi gibi konularin göz önünde bulundurulmasi gerekiyor.
- Saglik sektörü dijital teknolojilerle güçlenip hizlanarak büyüyor
Maliyetleri düsürme yönündeki baskiyla karsi karsiya olan saglik sektörünün gelisiminde yenilikçi teknolojiler önemli bir rol üstleniyor. Sektör, ana paydaslari durumunda olan hastalar, saglik hizmeti saglayicilari, ödeme yapanlar ve hükümetler için yeni tedavi kesfini ve uygulama yöntemlerini gelistirecek teknolojilere yönelik yatirimlari destekliyor.
Saglik hizmeti saglayicilarinin özellikle pandemi döneminde hiz verdikleri teknoloji yatirimlarinda, bulut altyapisina geçis, makine ögrenimi, dijital komuta merkezleri, konusmaya dayali yapay zeka (AI), tele-tip, sanal saglik hizmetleri, hasta katilimi ve otomatik idari yönetim konulari öne çikiyor.
Dijital dönüsüm kapsaminda yapilan yatirimlarin, saglik sunumunun basariyla yürütülmesi için gerekli altyapiyi sagladigina isaret eden rapor, saglik hizmetlerinin daha kolay ve online erisilebilir biçimde sunumuna yönelik çözümlere odaklandigini vurguluyor. Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin gelisimi ve akilli telefon kullaniminin yayginlasmasi da sektörün büyümesine katki saglayan unsurlar arasinda yer aliyor.
Rapor, Türkiye'de dijital saglik sektörünün büyümesi için bu alanda faaliyet gösteren girisimlere hem kamu hem de özel sektör tarafindan destek verilmesinin ve tesvik programlari düzenlenmesinin önemini de vurguluyor.
- Artan dijitallesme, saglikta dönüsümün basarisini destekliyor
Raporda, Türkiye'deki yüksek dijitallesme orani ile kullanicilarin yeni teknoloji ve uygulamalara adaptasyon yetkinliklerinin yüksekligi dijital saglik dönüsümündeki basari unsurlari arasinda siralaniyor.
Ayrica, Türkiye'deki toplam nüfusun internete erisim oraninin yüksek seviyelerde olmasi ve akilli cihazlara erisim oraninin artmasi dijital saglik uygulamalarina erisimi kolaylastirdigini gösteriyor. Kisisellestirilmis saglik uygulamalariyla takibin kolaylasmasi da dijital saglik uygulamalarinin kullanim oranlarini olumlu yönde etkiledigine isaret ediyor.
Bunlara ek olarak, yapay zeka, blok zincir, sensör teknolojileri, dijital terapötikler, AR, VR ve MR gibi yüksek teknolojilerin saglik sektöründe yeni is modellerinin olusmasina olanak sagladigi vurgulaniyor.
Tüm bu teknolojiler sagligin sürdürülebilmesi, kaliteli yasamin saglanmasi ve tüm bunlarin uzun vadeli bir sekilde devam ettirilebilir olmasina katkida bulunuyor. Yapay zeka ve hizli dijitallesme ise saglik hizmetlerine kolay erisilmesine, saglik hizmetlerinin kalitesinin artirilmasina ve saglik maliyetlerinin yapilandirilmasina en fazla katma deger saglayan faktörler arasinda.
Raporda, Türkiye'de atilan dijitallesme adimlarinin, hem saglik sisteminin dijital dönüsümüne katki sagladigi hem de yürütülen bazi projelerin yardimiyla saglik turizminin gelisimine yardimci oldugu vurgulaniyor.
Saglik turistleri, dijital saglik uygulamalari sayesinde Türkiye'deki saglik hizmetleri hakkinda kolayca bilgi alabiliyor, saglik kurumlariyla iletisime geçebiliyor ve tedavi sürecini takip edebiliyor.
Bunlarin yani sira dogal afetlerde tele-saglik hizmetlerinin büyük öneme sahip olduguna dikkati çeken rapor, afet kosullarinda tele-sagligin alternatif bir çözüm olarak öne çiktiginin altini çiziyor.
Tele-saglik sayesinde, doktorlar hastalarla uzaktan görüsebiliyor, kronik hastaliklar izlenmeye devam edilebiliyor ve geçici yer degistirme noktalarinin yakinindaki eczanelere ilaç reçete edilebiliyor. Dogal afetlerin yol açtigi kayiplar nedeniyle stresle karsilasan insanlara tele-saglik sayesinde psikolojik destege ulasma olanagi sunuldugu da vurgulaniyor.
- " Türkiye'de saglik sektöründe teknoloji çok daha yogun kullanilacak"
Açiklamada görüslerine yer verilen EY Türkiye Saglik ve Yasam Bilimleri Sektör Lideri, EY CESA Bölgesi Saglik Sektörü Kidemli Danismani T. Ufuk Eren, su degerlendirmede bulundu:
"Tüm dünyada nüfusun ve özellikle yasli nüfusun, kronik hastaliklarin artmasi ve pandemi risklerinin olusmasi, tedavilerin kisisellestirilmesine yönelik talebin olusmasi, saglik maliyetlerinin optimizasyonu ve sagliga erisimin artmasi ihtiyaci gibi faktörlerin etkisiyle saglik sektörü dijitalleserek büyümeye devam ediyor. Global ölçekteki büyüklügü 2018'de 86 milyar dolar, 2020'de 192 milyar dolar olan dijital saglik teknolojileri sektörünün 2025 yilinda 500 milyar dolar büyüklüge ulasacagi tahmin ediliyor.
Uzaktan saglik hizmeti sunumuna yönelik dijital saglik çözümlerinin kullanimi pandemi döneminde çok hizli bir sekilde artti. Bu durumun dijital saglik alanina yönelik yatirimci ilgisini olumlu yönde etkiledigini görüyoruz. EY Türkiye olarak bu raporumuzu, Türkiye'nin dijital saglik potansiyeline iliskin sektörün ihtiyaç duydugu bilgiyi sunmak ve yatirimci ilgisini Türkiye'ye çekmek amaciyla hazirladik."
EY Türkiye Saglik ve Yasam Bilimleri Sektör Lideri, Vergi ve Hukuk Bölümü Sirket Ortagi Ahmet Sagli ise su ifadeleri kullandi:
"Önümüzdeki dönemde dijitallesmenin hem dünyada hem de Türkiye'de her alanda yogun olarak etkisini gösterecegini düsünüyoruz. Türkiye'de saglik sektöründe teknolojinin çok daha yogun kullanilacagini, saglik yatirimlarinin da bu yöne kayacagini söyleyebiliriz. Geleneksel saglik hizmetlerindeki teknolojik dönüsüm hizinin, saglik sektöründeki tüm paydaslarin yapisal ve kültürel olarak degisim ve dönüsümlerine bagli oldugunu biliyoruz.
Dijital sagligin yogunlasmasi, saglik hizmet saglayicilari açisindan maliyetlerin düsüp karliligin arttigi son derece rekabetçi bir ortami doguracak, bu da özellikle kamu harcamalarinda ciddi bir tasarruf imkani saglayacaktir. Özel ve kamusal alanda teknolojiye yapilacak yatirimlar ile Türkiye'nin jeopolitik konumu, mevcut saglik hizmetlerinin kalitesi ve saglik turizminde son yillarda kaydedilen büyüme dikkate alindiginda, Türkiye'nin saglik hizmetlerinde bölge lideri ve merkez ülke konumuna gelme potansiyeline sahip oldugunu görüyoruz."
Rapor, EY web sitesinden incelenebiliyor.