Cochlear Türkiye sponsorlugundaki robotik takim "Takim Ruhu Ödülü"nü kazandiUgur Aslanhan- Tamami isitme engelli veya sagir bireylerden olusan Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi, liseler arasi robotik yarismasi First Robotics Competition organizasyonunda Takim Ruhu Ödülü'nü alarak teknoloji alaninda engellilerin neler basarabilecegini kanitladi

Cochlear Türkiye sponsorlugundaki robotik takim "Takim Ruhu Ödülü"nü kazandiUgur Aslanhan- Tamami isitme engelli veya sagir bireylerden olusan Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi, liseler arasi robotik yarismasi First Robotics Competition organizasyonunda Takim Ruhu Ödülü'nü alarak teknoloji alaninda engellilerin neler basarabilecegini kanitladi

ISTANBUL (AA) - Isitme engelli gençlerin olusturdugu Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi, Cochlear Türkiye'nin de destegiyle katildigi son organizasyondan ödülle döndü.

Cochlear Türkiye açiklamasina göre, isitme engelli gençlerin bilim ve teknoloji alaninda ilerlemelerine katki saglamak amaciyla Ankara Anadolu Sagirlar Spor Kulübü alt bransi olarak kurulan Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi basarilarina bir yenisini daha ekledi.

Takimda yer alan 20 kisilik ekibin tamaminin isitme engelli ya da sagir bireylerden Anatolian Deaf Eternals Robotics, son olarak liseler arasi robotik yarismasi First Robotics Competition organizasyonunda Takim Ruhu Ödülü'nü alarak teknoloji alaninda engellilerin neler basarabilecegini bir kez daha kanitladi.

Geçen sene ayni yarismadan Jüri Özel Ödülü ile dönen takim, ulusal ve uluslararasi platformlarda isitme engelli bireylerin seslerini duyurabilmek motivasyonuyla yarismaya hazirlandi.

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmeleri yer alan Ankara Anadolu Spor Kulübü Baskani, Türkiye Sagirlar Milli Federasyon Baskani ve Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi Kurucusu Bülent Tekin, takimi, tüm sagir ve isitme engelli bireylerin teknoloji alaninda neler yapabileceklerini göstermek, Türkiye'nin ve dünyanin bu konudaki farkindaliklarinin artmasini saglamak amaciyla kurduklarini anlatti.

Kendisinin 1,5 yasinda geçirdigi hastalik sebebiyle uzun yillardir yasamini isitme engelli birey olarak sürdürdügünü kaydeden Tekin, Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi'nin kurulus sürecinden bahsetti.

Tekin, "Bu takimla en büyük hedefimiz; toplumdaki ön yargilari yikmak, gelecekteki engelli bireylere örnek olup neler basarabileceklerini göstermek, onlara bir isik tutmak ve engelli gençleri basarilarla bir araya getirmek. Iki yil önce baslayan bu yolculukta aldigimiz ödüller ise en güçlü motivasyonumuz." ifadelerini kullandi.

- "Kodlamadan sosyal becerilere birçok alanda çalismalar var"

Bülent Tekin, takimdaki oyuncularin hepsinin isitme engelli oldugunu, hocalarin ve mentorlarin ise egitimini mühendislik alaninda tamamlamis engelli kisilerden olustugunu belirterek, su bilgileri verdi:

"Su anda takim olarak atölyede demir parçalarindan motoruna, demir levhadan tekerine ve bilgisayardan kodlamasina kadar her asamada çalisma yürütürken ayni zamanda çocuklarin sosyal becerilerine de katki sunmayi hedefliyoruz. Birlik, beraberlik, takim olmanin gücü ve yaraticilik gibi birçok kavram üzerinde de çalisma firsatimiz oluyor.

Hem teknoloji alaninda çalismalarimizi sürdürüyor hem de arkadaslik iliskilerinin pekismesine, engel olarak gördügümüz seylerin aslinda basari için engel olmadiginin fark edilmesine yardimci oluyoruz. Is birligi, ekip çalismasi gibi beraber çalismayi gerektirecek çalismalarda gençlerin aktif rol almalarini saglayarak; teknoloji, engellilik ve gençlik olarak üç kavrami ayni anda kullaniyoruz."

Tekin, nihai hedeflerinin; "tüm bu beceriler esliginde hem Türkiye'deki hem de diger ülkelerdeki robotik yarismalarina katilip sagir ve isitme engelli gençlerin farkli deneyimler elde etmelerini ve basarilara imza atmalarini saglamak" oldugunu vurguladi.

- "Teknolojinin bulusturdugu gençlerin ilham veren basarilarini izlemek gurur verici"

Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden de Anatolian Deaf Eternals Robotics Takimi ile bir araya gelme hikayelerini anlatti.

Bu özel takimin varliginin kendilerini çok heyecanlandirdigini aktaran Erden, "Çünkü isitme kaybi bulunan birçok insan kendini hayatin içinden çekebiliyor ve sosyal bir izolasyon içinde yasiyor. Böylesine genç, dinamik ve tutkulu insanlarin yapacaklari çalismalara destek olmak istedik ve sponsorluklarini üstlendik." açiklamasinda bulundu.

Erden, First Robotics Competition yarismasina katilan tek isitme engelli takim olarak çok önemli basarilara imza attiklarini kaydederek, su ifadeleri kullandi:

"Takimimizin elde ettigi basarilari sadece bir ödül olarak degerlendirmiyoruz. Bu bizim için engelli bireylerin basarabileceklerinin sinirsiz oldugunu da gösteriyor. Ayrica takimimizda birçok koklear implant kullanicisi var. Teknolojinin bulusturdugu gençlerimizin yine koklear implant teknolojisiyle daha iyi bir isitme performansina sahip olmasi ve kaybettikleri seslere tekrar kavusmasi bizim için ayrica çok degerli."