"Borsa Meydani'nda Sektörler Konusuyor" toplantilarinda gida sektörünün sorunlari ele alindiGökhan Yildiz- Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap:- "Gida ürünlerinin raf ömrü kisa. Bu durum, sektörün sorunlarini artiriyor ve çözümünü zorlastiriyor"

"Borsa Meydani'nda Sektörler Konusuyor" toplantilarinda gida sektörünün sorunlari ele alindiGökhan Yildiz- Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap:- "Gida ürünlerinin raf ömrü kisa. Bu durum, sektörün sorunlarini artiriyor ve çözümünü zorlastiriyor"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Borsasi'nin (ISTIB) düzenledigi "Borsa Meydani'nda Sektörler Konusuyor" toplantilarinda, bu ay gida perakende sektörünün sorunlari ele alindi.

ISTIB'den yapilan açiklamaya göre, webinar ortaminda gerçeklestirilen "Gida Perakende Sektörünün Sorunlari ve Çözüm Önerileri" baslikli toplantiya Ticaret Bakanligi Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak, TOBB Perakendecilik Meclis Baskani Alp Önder Özpamukçu, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Baskani Ömer Düzgün ve ISTIB Gida Ürünleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Baskani Neset Çil konusmaci olarak katildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen ISTIB Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap, Türkiye'de gida perakendeciliginin sorunlarinin çözümünde tüm paydaslari memnun etmenin zorluguna isaret ederek, "Gida ürünlerinin raf ömrü kisa. Bu durum da sektörün sorunlarini artiriyor ve çözümünü zorlastiriyor. Bu nedenle paydaslarin hepsinin talep ve önerilerini ortaya koyacaklari böylesi platformlar dikkatle izlenmeli, sektörün sesine kulak verilmeli." ifadelerini kullandi.

Toplantida konusan Ticaret Bakanligi Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak ise güncel gelismelerin iç ticareti hizla etkiledigin belirterek, organize perakende büyürken, pandemi ve teknolojik gelismelerin dogurdugu elektronik ticaretin dengeleri degistirdigini kaydetti.

Uçarmak, "Tarim ürünlerinin ticarilestirilmesinde lisansli depo ve elektronik ürün senedi disinda elimizde enstrüman yok. Bunlarin çesitlendirilmesi, gelismesi bizi güçlendirecektir. Üretimi planlamamiz lazim. Üretimin yüzde 60-70'inin planli olmasi, taahhütlü üretilmesi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kooperatif ve birliklerin desteklenmesi üretim sorunlarinin çözümünde kilit önemde"

TOBB Perakendecilik Meclisi ve Gida Perakendecileri Dernegi Baskani Alp Önder Özpamukçu da organize perakendenin hem yarattigi istihdam ve rekabetçi yapisi hem de kayit altinda olmasi nedeniyle her açidan olumlu etkileri bulundugunu kaydetti.

Özpamukçu, "Perakende ne kadar organize olursa refaha o kadar katki saglayan bir sistem haline gelir. Organize perakende olarak dünyadaki yenilikleri ülkeye getiriyor, tarimdaki teknolojik gelismelere katkida bulunuyoruz. Gelismis firmalar, organizmalar kuramazsak küresel internet siteleri ve çok kanalli magazacilik sistemleriyle rekabet etmemiz mümkün olmaz." ifadelerini kullandi.

Gerekli teknoloji yatirimi yapilmadiginda dünyayla rekabet edilemeyecegini belirten Özpamukçu, "Fiyat dengesini rekabetçilikle tutturabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Gidanin üretim ayaginda, ürünlerin yüzde 90'inin aile isletmeleri tarafindan üretildigini aktaran Özpamukçu, kooperatif ve birliklerin desteklenmesinin üretim sorunlarinin çözümünde kilit önemde oldugunu vurguladi.

- "Türkiye'de müthis bir magaza enflasyonu var"

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Baskani Ömer Düzgün, yerel marketlerin önemine isaret ederek, indirim marketlerin çogalmasinin sorunlar olusturdugunu iddia etti.

Düzgün, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de müthis bir magaza enflasyonu var. Çok kuralsiz bir sekilde alt alta, yan yana açilan magazalar var. Küçük bir bakkal ailesini geçindiriyor, yakininda 3-4 magaza açiliyor ve sadece yerel perakendeyi degil, yerel üretimi de etkiliyor. Magazalasmada tekellesmenin önüne geçmeliyiz. Gida güvenligini saglamanin yolu da buradan geçiyor. Yerli üreticiye destek olmazsak bunu saglayamayiz. Tüm paydaslari kucaklayan bir perakende yasasi çiksa tüm sorunlar çözülür."

ISTIB Gida Ürünleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Baskani Neset Çil, gida fiyatlarinda artislarin sorumlusu olarak marketlerin görüldügünü belirterek, "Üretici, tedarikçi, nakliyeci unutuluyor, tek sorumlu olarak biz gösteriliyoruz. Bu sorunu asmamiz gerekiyor. Fiyat konusunda perakendecinin, marketçinin yapabilecegi hiçbir sey yoktur. Üreten baska, fiyati belirleyen baskadir." ifadelerini kullandi.

Çil, sektörü düzenleyen bir yasa çikmasi gerektigini kaydederek, "En azindan perakendenin açilis-kapanis saatlerini belirleyelim. Çalisanlar rahat etsin. Çirak ve kalfalik egitimi olmayan bir sektöre dogru gidiyoruz. Sektör bitme noktasina gidiyor. Eskiden isler bozulunca devretme noktasina geliyorduk. Birkaç yil içerisinde devredecek adam bile bulamayacagiz." degerlendirmesinde bulundu.