Brent petrolün varil fiyati 85,42 dolarFirdevs Yüksel

Brent petrolün varil fiyati 85,42 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 85,42 dolardan islem görüyor.

Dün 86,04 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 84,93 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.46 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,58 artisla 85,42 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,91 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin aldigi yeni üretim kesintisi karari etkili olmaya devam ediyor.

Pazar günü Suudi Arabistan ve Rusya basta olmak üzere 9 ülke gönüllü olarak petrol üretimini mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil azaltma karari aldi.

Dün çevrim içi düzenledikleri 48'inci Ortak Bakanlar Izleme Komitesi (JMMC) Toplantisi'nda bir araya gelen grup, söz konusu kararin petrol piyasasinda istikrari desteklemeyi amaçlayan bir ihtiyati tedbir oldugunu kaydetti.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak da dün Rus devlet kanali Rossiya-24'e yaptigi açiklamada, OPEC+ grubunda 23 ülkenin bulunduguna isaret ederek, diger ülkelerin de gerek görmesi halinde petrol üretimlerini gönüllü olarak düsürme karari alabilecegini belirtti.

Uzmanlar, Kovid-19 tedbirlerinin kaldirildigi Çin'de beklenen talep toparlanmasi dikkate alindiginda arz daralmasi endiselerinin giderek arttigini ifade ediyor.

Öte yandan, üretim kesintisi kararinin ardindan artan petrol fiyatlari, piyasalarda enflasyonla mücadelenin sekteye ugrayabilecegi endisesinin tekrar güç kazanmasina neden oldu.

Dün St. Louis Fed Baskani James Bullard, özel bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, petrol fiyatlarindaki artisin enflasyonu düsürme isini simdilik daha da zor bir hale getirdigini belirterek, bu durumun uzun süreli etkisinin olup olmayacaginin henüz bilinemeyecegini ifade etti.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen da OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararini "çok yapici olmayan bir hareket" olarak nitelendirdi ve küresel büyüme için olumlu olmadigini belirtti.

OPEC+ grubunun hamlesinin enflasyonu düsürmeye yardimci olmayacagina dikkati çeken Yellen, enflasyonun halihazirda yüksek oldugu bir dönemde belirsizligi ve tüketici üzerindeki yükü artirdigini ifade etti.

Uzmanlar, petrol fiyatlarindaki artisin halihazirda faiz artislari ve bankacilik sektöründeki son sikintilarla mücadele eden küresel ekonomi için yeni bir tehdit olusturduguna dikkati çekiyor.

ABD ve Avrupa'da açiklanan makroekonomik verilerde ise ekonomik aktivitenin yavasladigina iliskin isaretler güçlenmeye devam etti.

Brent petrolde teknik olarak 85,58 ile 86,22 dolar araliginin direnç, 84,94 ile 84,30 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.