Bakan Kirisci, Orman Kanunu'na iliskin düzenlemenin ayrintilarini paylasti: Cüneyt Kemal Özkök- "Orman köylümüzün gelir seviyesini artiracagiz, ormandan elde edilen gelirlerden pay verecegiz" - "Orman köylümüze sigorta olma imkani ve sigortalarin bir kisminin Bakanliktan karsilanmasini saglayacagiz" - "Orman köylüsü gerek yakacak için odun ihtiyacini ve gerekse de kendi konutunun yapiminda kullanacagi kereste ihtiyacini yüzde 70 indirimli olarak alacak"

Bakan Kirisci, Orman Kanunu'na iliskin düzenlemenin ayrintilarini paylasti: Cüneyt Kemal Özkök- "Orman köylümüzün gelir seviyesini artiracagiz, ormandan elde edilen gelirlerden pay verecegiz"
- "Orman köylümüze sigorta olma imkani ve sigortalarin bir kisminin Bakanliktan karsilanmasini saglayacagiz"
- "Orman köylüsü gerek yakacak için odun ihtiyacini ve gerekse de kendi konutunun yapiminda kullanacagi kereste ihtiyacini yüzde 70 indirimli olarak alacak"

ADANA (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, orman köylüsünün gelir seviyesini artiracaklarini ve ormandan elde edilen gelirlerden bu kisilere pay verilecegini söyledi.

Kirisci, Adana Ticaret Odasi'nda, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüsmeleri baslayacak olan "Orman Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi"nin ayrintilarina iliskin bilgi verdi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin boyutlariyla ilgili konusan Kirisci, depremden etkilenen vatandaslarin sehirlerine geri dönmeleri için çalismalarin bütün hiziyla devam ettigini dile getirdi.

Adana'da 3 binin üzerinde yikilacak bina oldugunu bildiren Kirisci, "Orman Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi"nin planli üretimle arz güvenligini saglamaya yardimci olacagini ifade etti.

Bakanlik olarak çiftçinin sadece üretime odaklanmasini saglamaya gayret ettiklerini vurgulayan Kirisci, sunlari kaydetti:

"Hiçbir çiftçimizin pazarlama sorunu yasamamasi gerekiyor. Yani üretecek. Neyi üretmesi gerektigini biz onlarla paylasacagiz ve bunu ürettikten sonra artik pazarlamayla ilgili kaygisi olmayacak. Bu düzenlemeyle aslinda muradimiz, geldigimiz günden itibaren siklikla da dile getirdigimiz, Bakanligimizin mottosu haline gelmis, 'Sen üret yeter' diyoruz. Üretici sadece üretimle ilgilenecek. Geri kalan kisimlar konusunda bu konu mutlaka karsilanmis ve bir sekilde düzenlenmis olacak."

- "Ekilmeyen bir karis tarim alani kalmayacak"

Üretimde su konusunun önemine dikkati çeken Kirisci, topragin, suyun ve diger kaynaklarin en etkin ve verimli bir sekilde kullanilmasi gerektiginin altini çizdi.

Tarim ve Orman Bakani Kirisci, söyle devam etti:

"Bu kaynak optimizasyonu, faaliyetlerimizin verimliligini artiracak ve çiftimizin refahini yükseltecektir. Ekilmeyen bir karis tarim alani kalmayacak. Bu teklif, Meclisimizde kabul edilir, onaylanirsa 1 metrekare bos yerimiz kalmayacak. Çünkü burada mülkiyet hakkiyla, kullanim hakkini birbirinden ayiracagiz. Mülkiyet hakki anayasal bir hak ama iki yil üst üste bos kalan bir tarim alani varsa biz bunun kiralanmasini gündeme getirecegiz. O çiftçiye kira bedelini ödeyecegiz."

Kira bedelinin, hiçbir zaman rayiç bedelin altinda olmayacagini dile getiren Kirisci, "Bu, varislere ait bir tasinmaz da olabilir tarim arazisi de olabilir. O zaman da davali da olsalar, bu para bir yerde bloke edilecek. Davalari neticelendiginde tekrar hesaplarina yatirilmis olacak." ifadesini kullandi.

Desteklemelerde artik Bakanligin tespitlerini ve kayitlarini esas alacaklarini belirten Kirisci, sözlerini söyle sürdürdü:

"Simdi artik Bakanlik olarak gördügümüzü, tespitlerimizi de esas alarak bu desteklemelerden üreticilerimizin neredeyse tamaminin yararlanmasini saglayacagiz. Bu, üreticilerimiz adina atacagimiz bir adim olacak. Yani sadece bitkisel üretim için örnegin ÇKS'yi yani Çiftçi Kayit Sistemi'ni esas almayacagiz. Bakanligin tüm kayitlarini dikkate alarak bu desteklemeleri gerçeklestirecegiz. Bu kanun teklifi bir devrimdir. Yani bu depremin sel ve taskinin konusuldugu yani moralleri iyilestirmek için çabalarimizi sarf ettigimiz bir dönemde hakikaten tarim adina bu gerçeklestirecegimiz devrimler bizim için çok çok önemlidir."

- "Sözlesmeli üretim daha saglikli olacak"

Vahit Kirisci, kanun teklifiyle sözlesmeli üretimin daha saglikli olacagini vurguladi.

Üretici ile alicinin birbirleri hakkinda bilgiye sahip olacagini ifade eden Kirisci, "Yani herkes baslangiçta güzel bir nikaha sahitlik etmis olacak, imzayi atmis olacak. Ola ki bir ayrilik söz konusu oldugunda, bu vazgeçmenin hali veya bu sözlesmeyi sonlandirma arzulari gündeme geldiginde, taraflarin bunun karsiligi olan sorumluluklarini ve yükümlülüklerini de bilmelerini sagliyor. Dahasi bütün bunlari yapsak bile burada tarim sigortasi zorunlu hale getirildi. Bu sözlesmenin bir eki olarak, bir geregi olarak bu da bir sekilde saglanmis olacak." görüsünü paylasti.

Düzenlemeyle uzman arabulucu ve basit yargilama usulünün de söz konusu sözlesmenin geregi olarak uygulanacagini anlatan Kirisci, "Dolayisiyla isi abartmadan insanlari, taraflari yormadan bir isin halli konusunda bu tür çözümler de yer alacak." diye konustu.

- "Orman köylüsüne gelirden pay verecegiz"

Kirisci, kenevir konusunda, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) önderliginde, çalismalar yapilacagini belirtti.

Bakan Kirisci, Orman Kanunu'na iliskin düzenlemenin getirdigi yeniliklere dair ise su bilgileri verdi:

"Orman köylümüzün gelir seviyesini artiracagiz, ormandan elde edilen gelirlerden pay verecegiz. Orman köylümüze sigorta olma ve sigortalarin bir kisminin Bakanliktan karsilanmasini saglayacagiz. Orman köylüsü gerek yakacak için odun ihtiyacini ve gerekse de kendi konutunun yapiminda kullanacagi kereste ihtiyacini yüzde 70 indirimli olarak alacak. Ormanla ilgili vatandasin epeyce bir dosyasi vardir. Bu dosyalarin halli konusunda da insallah çözüme kavusturucu burada birtakim yenilikler söz konusu olacak. Ormancilikla ilgili konularda da dijitallesmenin yayginlasmasini istiyoruz. Elektronik damga bu kerestelerin üzerinde olur. Artik onlari elektronik damgalayip o kereste nereden çikti, nereye gidiyor, bu da takip edilebilir hale gelmis olacak."

Kirisci, düzenlemeyle, orman yangini gibi olaylarda hayatini kaybeden personelin sehitlik statüsüne alinacagini da bildirdi.

Sanliurfa'da yasanan sel felaketine de deginen Kirisci, yillik yagis miktarinin 3'te 1'inin 3 günde bu bölgeye yagdigina isaret ederek, yaralari sarmak için büyük bir gayret gösterdiklerini aktardi.