Baharin müjdecisi leylekler Mus Ovasi'ndaki yuvalarina yerlestiIbrahim Yaldiz,Sabri Yildirim

Baharin müjdecisi leylekler Mus Ovasi'ndaki yuvalarina yerlestiIbrahim Yaldiz,Sabri Yildirim

MUS (AA) - Ilkbaharin yaklasmasiyla Mus Ovasi ve kirsaldaki köylere gelen leylekler, yillar önce kurduklari yuvalarina yerlesmeye basladi.

Sulak alanlariyla yüzlerce kus türünü bünyesinde barindiran Mus Ovasi, bugünlerde baharin müjdecisi olan leyleklere ev sahipligi yapiyor.

Sonbaharda sicak bölgelere göç eden leylekler, havanin isinmasiyla Mus'ta elektrik ve telefon direkleri, cami kubbeleri ile evlerin çatisina yaptiklari yuvalarina dönüyor.

Yöre halki da yaz boyunca köylerinde konaklayan leylekleri koruyor, beslenmelerine yardimci oluyor.

Telli Turna Doga Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Kasim Avci, AA muhabirine, Mus'ta sulak alanlar ve kus türleriyle ilgili arastirma yaptiklarini söyledi.

Her yil martin ikinci haftasindan itibaren Mus'a çok sayida leylegin geldigini ifade eden Avci, söyle konustu:

"Leylekler genelde sulak alan, çayir, Murat ve Karasu nehirleri havzasini tercih ediyor. Insanlarla uyum içinde yasiyorlar. Leyleklerin gelisi baharin somut müjdecilerindendir. Yöre halki da leyleklere çok ilgi gösteriyor. Sulak alan ve çayirlarin oldugu yerlerdeki köyleri tercih ediyorlar. Her yil yaptiklari yuvaya geri geliyorlar. 15 Agustos'tan sonra göç basliyor, eylülün sonuna kadar devam ediyor."

- "Leylekler köyümüzün simgesi"

Alazli köyü sakinlerinden Hikmet Yesil, leyleklerin yillardir köye gelerek konakladigini belirtti.

Önceden köyde leylek yuvalarinin daha çok oldugunu ancak bu sayinin düstügünü anlatan Yesil, sunlari kaydetti:

"Bu cografya çetin kis sartlarini geçiren bir bölge. Leylekler köye geldiginde artik ilkbaharimiz gelmis demektir. Su anda köyde 5 leylek yuvasi var. Sonbahara kadar köyümüzde kaliyorlar. Yavrularini büyüttükten sonra sicak bölgelere göç ediyorlar. Leylekleri seviyoruz. Onlar köyümüzün simgesi. Elimizden geldigi kadar onlari korumaya çalisiyoruz. Geçen yil Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügüne yarali bir leylek teslim ettik. Yetkililer, tedavi ettikten sonra dogaya birakti."

Köylülerden Rasim Aksu da uzun süreden beri leyleklerin Alazli köyüne geldigini bildirerek, "20 yil önce köyümüze gelen leylekler yine geldi. Çok asil bir hayvandir. Biz de leylekleri çok seviyoruz, koruyoruz." dedi.