Türkiye, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini lanetledi Dildar Baykan Atalay

Türkiye, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini lanetledi Dildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - Disisleri Bakanligi, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini, Kible Mescidi’ne siginanlara müdahale etmesini ve çok sayida Filistinli sivili gözaltina almasini lanetledi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, "Israil güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Serif'in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini, Kible Mescidi’ne siginanlara müdahale etmesini ve çok sayida Filistinli sivili gözaltina almasini lanetliyoruz." ifadesine yer verildi.

Mübarek ramazan ayinda Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldirilarin "hiçbir sekilde kabul edilemez" oldugunun vurgulandigi açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Basta Gazze olmak üzere simdiden bölgeye sirayet eden tirmanmadan büyük endise duyuyoruz. Israil hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tirmanmasina yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldirilari derhal durdurmasi gerekmektedir."

- Ne olmustu?

Fanatik Yahudi yerlesimcilerin Pesah Bayrami nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine dün gece teravih namazinin ardindan bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kible Mescidi'ne sigindi.

Israil güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ne siginanlara siddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savas alanina çevirdi. Israil güçlerinin baskini sabah namazinin ardindan da devam etti.

Baskinlarda, Kible Mescidi'ne siginan 200’den fazla kisi gözaltina alindi.

Israil polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinin ardindan abluka altindaki Gazze Seridi'nden Israil yönüne roketler atildi.

Israil ordu sözcülügünden yapilan açiklamada, Sderot kenti yönüne bes roket atildigi, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafindan imha edildigi, bir roketin de açik araziye düstügü belirtildi.

Israil uçaklari, roketlere karsilik Gazze Seridi'nin batisinda iki noktaya hava saldirisi düzenledi.