Güney Kore ve ABD, "Özgürlük Kalkani" tatbikatina basladiDilara Karatas

Güney Kore ve ABD, "Özgürlük Kalkani" tatbikatina basladiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin denizaltidan iki "stratejik seyir füzesi" firlatmasinin hemen ardindan "Özgürlük Kalkani" isimli askeri tatbikata basladi.

Yonhap'in haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Baskanligindan yapilan açiklamada, 11 gün sürecek tatbikatta Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditlerini yansitan gerçekçi senaryolar üzerinde çalisilacagi belirtildi.

Açiklamada, "Bu, Güney Kore'yi, Kuzey'in olasi saldirganligina karsi savunmak için tasarlanmis ortak bir harekat planina dayali savunma tatbikatidir." ifadesi kullanildi.

Tatbikata hafta sonu tatili olmadan devam edilecegi vurgulanan açiklamada, bunun, Güney Kore ve ABD'nin birlikte yapacagi en büyük tatbikat olacagi bildirildi.

Açiklamada, iki ülkenin, "Özgürlük Kalkani" tatbikatinin yani sira operasyon kapasitelerini gelistirmek için hem karada hem de denizde yaklasik 20 ortak saha egitimi yapacagi kaydedildi.

Tatbikata 23 Mart'a kadar devam edilmesi planlaniyor.

- Kuzey Kore, füze denemelerinin engellenmesini "savas ilani" sayacagini açiklamisti

Kuzey Kore, dün, "8.24 Yongung" isimli denizaltidan iki "stratejik seyir füzesi" firlatmis ve "ABD ve takipçilerinin haince komplolarina karsi en sert karsiligi vereceklerini" duyurmustu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansi KCNA, füzelerin bir saatten fazla uçtugunu ve bir hedefi "kesin olarak" vurdugunu iddia etmisti.

Isçi Partisi Merkez Komitesi, füze denemesinden "memnun kaldiklarini" dile getirmisti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kiz kardesi Kim Yo-jong da 7 Mart'ta ülkesinin füze denemelerinin ABD tarafindan engellenmesinin savas ilani sayilacagini söylemisti.