SEDDK'den BES birikimi ile kredi kullanimina imkan saglayan yönetmelikElif Ferhan Yesilyurt- Buna göre, yönetmeligin yürürlüge girecegi 28 Eylül 2023'ten sonra BES’te birikimi bulunan katilimcilar, bankalardan kullanacaklari krediler için ilgili BES sözlesmesinden kaynakli alacaklarini kredi süresiyle sinirli olmak üzere bankaya devredebilecek ve ihtiyaçlari olan finansmana daha rahat erisim saglayabilecek - Katilimcilar, BES sözlesmelerine katki payi yatirmaya, birikimlerini izlemeye ve bankaya

SEDDK'den BES birikimi ile kredi kullanimina imkan saglayan yönetmelikElif Ferhan Yesilyurt- Buna göre, yönetmeligin yürürlüge girecegi 28 Eylül 2023'ten sonra BES’te birikimi bulunan katilimcilar, bankalardan kullanacaklari krediler için ilgili BES sözlesmesinden kaynakli alacaklarini kredi süresiyle sinirli olmak üzere bankaya devredebilecek ve ihtiyaçlari olan finansmana daha rahat erisim saglayabilecek
- Katilimcilar, BES sözlesmelerine katki payi yatirmaya, birikimlerini izlemeye ve bankaya

ISTANBUL (AA) - Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (SEDDK) yayimlanan BES birikimi ile kredi kullanimini saglayacak yönetmelige göre, BES’te birikimi bulunan katilimcilar, bankalardan kullanacaklari krediler için ilgili BES sözlesmesinden kaynakli alacaklarini kredi süresiyle sinirli olmak üzere bankaya devredebilecek ve ihtiyaçlari olan finansmana daha rahat erisim saglayabilecek.

SEDDK'nin Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, 22 Ocak 2022'de 4632 sayili Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanunu'nda yapilan degisikliklerle, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yer alan katilimcilarin bireysel emeklilik sözlesmelerinden kaynakli devlet katkisi hariç alacaginin tamamini veya bir kismini alacagin devri sözlesmesi yoluyla devredebilmesine imkân tanindi.

Bu baglamda, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkinda Yönetmelikte gerekli degisiklikler yapilarak alacagin devri isleminin uygulama usul ve esaslari düzenlendi. Böylelikle, katilimcilarin acil nakit ihtiyaci durumunda BES sözlesmelerini tamamen sonlandirarak sistemde kazandigi haklarini kaybetmesinden kaynaklanan magduriyetlerin yasanmamasi için BES sözlesmelerinden kaynakli alacaklarini bankalara devrederek kredi kullanilabilmesinin önü açildi.

- Katilimcilar, bankaya devrettikleri alacak tutarinin üstündeki birikimlerini tercih ettikleri fonlarda degerlendirebilecek

Yönetmeligin yürürlüge girecegi 28 Eylül 2023'ten sonra BES’te birikimi bulunan katilimcilar, bankalardan kullanacaklari krediler için ilgili BES sözlesmesinden kaynakli alacaklarini kredi süresiyle sinirli olmak üzere bankaya devredebilecek ve ihtiyaçlari olan finansmana daha rahat erisim saglayabilecek.

Bu süreçte, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafindan gelistirilecek merkezi bilgi sistemi vasitasiyla paydaslar tarafindan gerekli sorgulamalar yapilacak ve alacagin devri sözlesmesinin onaylanmasi ile katilimcinin BES sözlesmelerinden dogan bazi haklari, kredi yükümlülükleri tamamlanana kadar bankaya devrolacak.

Alacagini bankaya devreden katilimci, alacagin devri sözlesmesinin yürürlükte bulundugu süre içinde ilgili sözlesmelerini sonlandiramayacak ve bireysel emeklilik hesabindaki birikimlerini baska sirketlere aktaramayacak.

Ancak, katilimcilar bu süreçte BES sözlesmelerine katki payi yatirmaya, birikimlerini izlemeye ve bankaya devrettikleri alacak tutarinin üstündeki birikimlerini tercih ettikleri fonlarda degerlendirmeye devam edebilecek.

Alacagin devri sözlesmesine konu kredi borcu ödendiginde alacagin devri sözlesmesi sona erecek. Kredi borcu ödenmediginde ise emeklilik sözlesmesinin sonlandirilmasi suretiyle banka kalan borç tutarini devredilen alacaktan tahsil edecek.

Öte yandan, yayimlanan yönetmelikte alacagin devri uygulamasina ilave olarak ihtiyaç duyulan diger operasyonel hususlara dair iyilestirmeler de yapildi.