TSPB 23. Olagan Genel Kurul Toplantisi gerçeklestirildiFurkan Gençoglu-Sermaye Piyasasi Kurulu Baskani Ibrahim Ömer Gönül:-"Nisan itibariyla yaklasik 4.8 milyona ulasan pay senedi yatirimcilarinin portföy degeri 5.6 trilyon lirayi asti"
ISTANBUL (AA) - Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi’nin 23. Olagan Genel Kurul toplantisi, 3 Mayis 2023 tarihinde, Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden gerçeklestirildi.
TSPB'den yapilan açiklamaya göre, 23. Olagan Genel Kurul toplantisi Sermaye Piyasasi Kurulu Baskani Ibrahim Ömer Gönül, Borsa Istanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Öztop’un açilis konusmalari ile basladi. TSPB’nin 23. Olagan Genel Kurul toplantisinda 2022 yili degerlendirilirken, 2023 yili hedeflerine yönelik önemli gündem maddeleri de görüsüldü.
Açiklamada görüslerine yer verilen Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) Baskani Ibrahim Ömer Gönül, sermaye piyasalarinin son yillarda hem arz hem de talep tarafinda önemli asamalar kaydederek hedefleri dogrultusunda gelisim gösterdigini söyledi.
Geçen yil sonunda 3.8 milyon seviyesinde olan pay piyasasi yatirimci sayisinin 4 aylik süreçte 1 milyona yakin artis gösterdigini belirten Gönül, “Nisan itibariyla yaklasik 4.8 milyona ulasan pay senedi yatirimcilarinin portföy degeri de 5.6 trilyon lirayi asti.” ifadelerini kullandi.
Halka arzlara ilginin devam ettigini vurgulayan Gönül, “2022 yilinda halka arz edilen 40 sirketin piyasadan temin ettigi fon büyüklügü 19,3 milyar lira düzeyindeydi. 2023 yilinda da halka arzlara ilginin devam ettigini görmekteyiz. Nisan sonu itibariyla 12 sirketin halka arzi gerçeklesirken, sirketler, 13,8 milyar lira kaynak saglamistir. Iki sirketin de halka arzi süreci devam etmektedir.” açiklamasinda bulundu.
Gönül, sermaye piyasasinin seffaf, güvenilir, istikrarli, adil ve rekabetçi bir ortamda isleyisi ve gelismesi adina yakin zamanda önemli kararlar aldiklarini ve almaya da devam edeceklerini aktardi.
Gönül, “Ilk halk arzlarda son dönemde meydana gelen fazla talebin karsilanmasi noktasinda yatirimcilarin hak ve menfaatlerinin korunmasi ve yatirimcilar arasinda esit uygulamalarin saglanmasi amaciyla 30 Mart’ta aldigimiz kararlar bunlardan biriydi.” seklinde konustu.
Yatirim fonlarinin büyümesini sermaye piyasamizin derinliginin artmasi için çok önemsediklerinin altini çizen Gönül, bu kapsamda portföy yönetim sirketlerinin organizasyonel yapisinin ve sermayesinin güçlendirilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptiklarini hatirlatti.
Gönül, yatirim fonlarina iliskin olarak sunlari kaydetti:
“Nisan ayi itibariyla; menkul kiymet yatirim fon sayisi 1.291’e, portföy degeri 847.4 milyar liraya, emeklilik yatirim fon sayisi 375’e, portföy degeri 465.5 milyar liraya, portföy yönetim sirket sayisi 59’a, bu sirketlerin yönettigi toplam portföy büyüklügü yaklasik 1 trilyon 750 milyar liraya ulasti. Girisim sermayesi yatirim fonlari ve gayrimenkul yatirim fonlarinin sayisinda da önemli artis yasandi.
Girisim sermayesi yatirim fonlarinin sayisi 238’e, gayrimenkul yatirim fonlari sayisi da 133’e yükseldi. Sürdürülebilir yesil finansmana sektörün ilgisi gelecek dönem için bizleri umutlandirmaktadir. Nisan itibariyla söz konusu temalara yatirim yapan toplam 43 adet yatirim fonu, emeklilik yatirim fonu ve girisim sermayesi yatirim fonu mevcut. Bu fonlarin toplam degeri yaklasik 13.6 milyar lira seviyesinde bulunuyor.”
-Sermaye piyasalarina ilgi artiyor
Sermaye piyasalarina olan ilginin artmasindan memnuniyet duyduklarini belirten Gönül, “Sermaye piyasalarimiza olan ilginin artmasi bizleri sevindirirken, sorumluluklarimizi da artirmaktadir. Bunun sürdürülebilir olmasi finansal okuryazarligi yüksek, bilinçli yatirimci sayisini artirmaktan geçmektedir. Yatirimcilarin ilgisinin devamliligini saglamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda okul çagindaki çocuklardan gençlere, hane halkindan sektör profesyonellerine kadar tüm kesimleri kapsayacak bir finansal okuryazarlik portali projemiz devam etmektedir.
Sermaye piyasasi; finansal istikrar, yatirimci güveni, sermaye birikimi ve sermayenin etkin bir sekilde sirketlere dagitimi konularinda kritik rol oynamaktadir. Bu çerçevede tüm paydaslarin bu bilinç ve sorumlulukla görevlerini yerine getirmeleri elzemdir." ifadelerini kullandi.
Borsa Istanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun da "Paydaslarimizla ortak hedefimiz, sermaye piyasasinin potansiyeline ulasmasini ve istikrarini saglamaktir” dedi.
TSPB 23. Olagan Genel Kurul açilisinda konusan Ergun, son yillarda sermaye piyasasinin hedeflere ulasmasinda önemli ilerlemeler kaydedildigini, sermaye piyasasinin hizli bir büyüme ivmesi yakaladigini belirtti. Ergun, “Halka arzlarda, yatirimci sayimizda, islem hacimlerinde önemli artislara ulastik.” dedi.
Ergun, Borsa Istanbul Grubu olarak, sermaye piyasasina, emir iletim ve eslestirmeden, takas ve saklama ile kaydilestirme süreçlerine uzanan bir zincirde hizmet sagladiklarini vurgulayarak, “Uçtan uca ve kesintisiz çalisan bir altyapi sunuyoruz. Sirketlerimizin ve yatirimcilarimizin, piyasalarimizin sundugu imkânlardan daha fazla faydalanmalari için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. Yeni ürünler gelistiriyor, hizmetlerimizi daha iyi sunmak için sürekli iyilestirmeler yapiyoruz.
Bu yolda, ne mutlu ki tek basimiza degiliz. Büyük bir ailenin parçasiyiz. Gerek mevcut piyasalari iyilestirirken gerekse yeni ürün ve hizmet gelistirirken siz degerli paydaslarimizla fikir alisverisinde bulunuyoruz. Birlikte çalisiyoruz. 2023 yilinin Borsamizin kurulusunun 150. yili olmasi sebebiyle, TSPB üyeleri olan, araci kurumlardaki, yatirim ortakliklarindaki, portföy yönetim sirketlerindeki ve bankalardaki tüm çalisanlara emekleri için tesekkür ediyorum.” degerlendirmesinde bulundu.
-Yatirimci sayisi 4 milyon 769 bini asti
Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi Baskani Ibrahim Öztop ise yeni rekorlara imza atilan, yüksek performansin ve basarilarin yasandigi 2022 yilinin ardindan bu yilin ilk dört ayinda da sermaye piyasalarina olan ilginin artarak devam ettigini bildirdi.
Nisan sonu itibariyla pay senedi bakiyeli yatirimci sayisinin 4 milyon 769 bin seviyesini asarak yeni bir rekor kirdigina dikkati çeken Öztop, su bilgileri paylasti:
“Yerli yatirimcilarin ilgisinin katlanarak artmasi ve son yillarda pay senedi piyasamiza ilgi gösteren yatirimcilarin önemli bir çogunlugunu gençlerin olusturmasini, sektörümüz ve ülkemizin gelecegi açisindan önemli bir firsat olarak görüyoruz. Bu verilere göre yilin ilk dört ayinda pay piyasasina yaklasik 1 milyon yerli bireysel yatirimci katildi ve bu yatirimcilarin yüzde 42’sini 34 yas alti gençler olusturdu. 2021 yili sonundan itibaren baktigimizda ise yerli bireysel yatirimci sayisindaki 2.4 milyon kisilik artisin 1.1 milyonu 35 yas alti vatandaslarimizdan olusuyor.”
Pay senedinin yani sira, yerli yatirimcilarin portföy yönetim sirketleri tarafindan yönetilen fonlara da ilgisinin artarak devam ettigini belirten Öztop, “Bu ilginin de etkisiyle portföy yönetim sirketlerimizin yönettigi toplam varlik büyüklügü 2023 Mart sonu itibariyla yaklasik 1 trilyon 750 milyar lira seviyesine ulasti. Ülkemizin sürdürülebilir büyümesinde sermaye piyasalarinin oynadigi rolün daha da güçlenmesi için yerli yatirimcilarin yani sira, yabanci yatirimcilari da ülkemiz sermaye piyasalarina çekmeye odaklanmamiz gerektigine inaniyoruz.” seklinde konustu.
-TSPB’den finansal okuryazarlik için yogun egitim ve etkinlikler
TSPB Yönetim Kurulu Baskani Öztop, TSPB olarak uzun yillardir; yatirim bilincini gelistirmek için egitim, iletisim ve etkinliklere araliksiz devam edildigini belirtti. Yatirimcilarin bilgilendirilmesi amaciyla 2023 yilinda TSPB üyelerinin de katkilariyla “TSPB’de Yatirimci Bulusmalari”ni baslattiklarini ve bu bulusmalara ilginin yüksek oldugunu kaydetti.
Öztop, “TSPB’de Yatirimci Bulusmalari’nin altincisini 25 Nisan’da gerçeklestirdik ve etkinligimize bugüne kadar olan yogun talep nedeniyle TSPB YouTube kanalimizdan canli olarak da yayinlamaya basladik. Yatirimci bulusmalarina mayis ayinda gerçeklestirecegimiz iki yeni etkinlikle birlikte yil sonuna kadar ücretsiz sekilde devam edecegiz.” ifadelerini kullandi.