Yurt içi piyasalar Merkez Bankasi'nin faiz kararina odaklandiMurat Aslan

Yurt içi piyasalar Merkez Bankasi'nin faiz kararina odaklandiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplantisi sonrasi devam eden belirsizliklerle negatif bir seyir izlenirken, bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) ve Ingiltere Merkez Bankasi'nin (BoE) para politikasi kararlarina çevrildi.

Fed, ülkede 3 bankanin batmasi ve piyasalarda beklentilerin alt üst oldugu sürecin ardindan dün para politikasi kararlarini açikladi.

Banka, politika faizini beklentiler dogrultusunda 25 baz puan artirarak 16 yilin en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75-5 araligina yükseltti.

Fed'den yapilan açiklamada, ABD bankacilik sisteminin "saglam ve dayanikli" oldugu belirtilerek, son gelismelerin hanehalki ve isletmeler için daha siki kredi kosullariyla sonuçlanmasinin ve ekonomik faaliyet, ise alma ve enflasyon üzerinde baski olusturmasinin muhtemel oldugu bildirildi.

Ekonomiye iliskin tahminlerini de açiklayan Fed, federal fon oranina iliskin tahminlerinde bu yil için degisiklige gitmedi. Banka, federal fon oranina iliskin tahminlerini bu yil sonu için yüzde 5,1'de birakirken, 2024 yili için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e çikardi.

Toplanti sonrasi sorulari yanitlayan Powell, piyasada bu sene 4 faiz indiriminin fiyatlandigina iliskin soruya "Üyelerin böyle bir öngörüsü bulunmuyor." seklinde cevap verdi.

Bankanin enflasyonla mücadeleyi sürdüreceginin altini çizen Powell, daha fazla faiz artisi ihtiyacini degerlendirirken gelen verilere, degisen görünüme ve özellikle kredi sikilasmasinin beklenmeyen etkilerine odaklanacaklarini bildirdi.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ise Fed'in bu yil haziran toplantisinda yüzde 80 ihtimalle faiz indirecegi tahmin ediliyor.

Öte yandan, ABD Hazine Bakani Janet Yellen'in ABD Senatosu'nda yaptigi açiklamalar da pay piyasalarinda satislarin güçlenmesine neden oldu.

Yellen, 2024 mali yili bütçesine iliskin Senato'da katildigi oturumda, tüm banka mevduatlarini sigortalama konusunda bir çalismalarinin olmadigini bildirdi.

Yellen'in açiklamalari sonrasi bölgesel bankalarin hisselerinde düsüs kaydedilirken, ABD'de bankacilik krizinde adi geçen bankalardan biri olan First Republic Bank'in hisseleri yüzde 15'in üzerinde deger kaybetti.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,65, Dow Jones endeksi yüzde 1,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,60 deger kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise yükselisle basladi.

Avrupa borsalarinda bankacilik krizinin simdilik yatismasiyla pozitif seyir etkili olmayi sürdürürken, dün açiklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, fiyat istikrarini saglamakta kararli olduklarini belirtti.

Enflasyon baskilarinin güçlü kalmaya devam ettigini ifade eden Lagarde, ECB'nin veri odakli karar almayi sürdürecegini dile getirdi.

Dün Ingiltere'de açiklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) subatta yüzde 10,4 artisla beklentileri geride birakirken, para piyasalarindaki fiyatlamalarda Ingiltere Merkez Bankasi'nin (BoE) faiz artirimlarinda hiz kesmeyecegi öngörülmeye basladi.

BoE'nin bugünkü toplantida 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, gelecek döneme iliskin yönlendirmelerin de piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,14, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 yükselirken, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,12 geriledi.

Asya borsalarinda karisik bir seyir öne çikarken, bölgede ekonomik aktivitenin güç kazandigina iliskin sinyaller artmaya devam ediyor.

Çinli internet devi Tencent Holding'in hisseleri reklam gelirlerindeki artisin ardindan yüzde 6'ya yakin deger kazandi.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 gerilerken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 yükseldi.

Yurt içinde, dün alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,92 üzerinde 5.001,06 puandan tamamladi.

Bugün gözler TCMB'nin para politikasi kararlarina çevrilirken, AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin çogu, bankanin politika faizini sabit tutmasini bekliyor.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artisla 19,0440'tan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,0430 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün TCMB ve BoE'nin faiz kararlarinin yani sira, ABD'de yeni konut satislari ve issizlik maasi basvurulari basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.900 ve 5.000 seviyelerinin destek, 5.080 ve 5.200 puanin direnç konumuna geldigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mart ayi tüketici güven endeksi

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz karari

14.00 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.00 Ingiltere, BoE'nin faiz karari

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

15.30 ABD, subat ayi Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

15.30 ABD, 4. çeyrek ödemeler dengesi

17.00 ABD, subat ayi yeni konut satislari

18.00 Avro Bölgesi, mart ayi tüketici güven endeksi